25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Saturday, 16 листопада 2019

Звичайний період, Лк 7, 1-10
Свв. мчч. Акепсими, єп., Йосифа, пресвітера, і Аїтала, диякона. Оновлення храму св. влкмч. Юрія, що в Лідді, де положене чесне тіло його.

Хочу почути Боже Слово, щоб воно стало живим в моєму серці та потужним в моєму житті.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія  від Луки 7, 1-10.
1. Одного разу ввійшов Ісус у Капернаум. 2. А був там в одного сотника слуга хворий, що мав умирати; він був дорогий для нього. 3. Почувши про Ісуса, він послав до нього старших юдейських, благаючи його, щоб прийшов і врятував слугу його. 4. Прийшли ті до Ісуса й почали наполегливо його просити, кажучи:
5. – Він достойний, щоб ти йому зробив це: любить бо народ наш і збудував нам синагогу.
6. І пішов Ісус з ними. Та як він уже був недалеко від дому, сотник вислав друзів, щоб йому сказати:
– Господи, не трудися, бо я недостойний, щоб ти увійшов під мою крівлю. 7. Тому я не насмілився йти до тебе, але скажи лиш слово, і слуга мій видужає. 8. Бо й я чоловік, що стою під. владою, маю вояків під собою і кажу одному: іди, і той іде; іншому: ходи, і той приходить; і слузі моєму: зроби це, і той робить.
9. Почувши це, Ісус здивувався і, обернувшись, сказав до народу, що йшов за ним:
– Кажу вам, що й в Ізраїлі я не найшов такої віри.
10. І коли послані вернулися додому, найшли слугу здоровим.

Сьогоднішнє слово розповідає нам про зустріч з людиною, яка виявилася спроможною здивувати Ісуса. Спробуємо подивитися, що саме незвичайного було в тій людині.

По перше, це був римський сотник, тобто чоловік, який не належав до юдейського народу. Хоча Євангеліє нам розповідає, що він був прихильний до юдейського народу та його віри. Збудував синагогу, користувався повагою місцевих юдейських старшин, які просили за нього Ісуса.

По друге, це був чоловік, якій  вмів віддавати та виконувати накази. За словом військового командира люди виконують найважчі завдання, а часом навіть йдуть на смерть. Отож, маємо людину, яка  розуміла та цінувала вагу й значення слова. Навіть людське слово може мати неабияку силу й дію. Наскільки ж більше Слово Бога!

Все це спричинило прояв віри, подібного якому Ісус не зустрічав навіть в Ізраїлі, серед представників вибраного Божого народу. Відповіддю на таку віру стало чудо зцілення слуги сотника та здивування самого Ісуса. Якою є моя віра? Чи я розумію ціну й важливість сказаних слів?

Господи, навчи мене розуміти й цінувати дар слова – як звичайного людського, так і Твого, яке чинить чудеса.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.