20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Friday, 15 листопада 2019

Звичайний період, Лк 9, 51-56
Свв. мчч. Ахиндина, Пигасія, Афтонія, Єлпидифора й Анемподиста.

Прошу про Боже світло, щоб добре зрозуміти сьогоднішнє Слово Євангелія та знайти йому місце в своєму житті.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія  від Луки 9, 51-56.
1. В той час Господь призначив сімдесят двох інших учнів своїх і послав їх перед собою в кожне місто й місце, куди сам мав прибути. 2. Він до них промовив:
– Жнива великі, а робітників мало. Просіть, отже, Господа жнив, щоб послав робітників на свої жнива. 3. Ідіть, ось я вас посилаю, як ягнят між вовки. 4. Не беріть із собою ні калитки, ні торби, ні сандалів, і нікого в дорозі не вітайте. 5. В який би дім ви не ввійшли, скажіть перше: мир домові цьому! 6. І коли там буде син миру, мир ваш почине на ньому; а коли ні, до вас повернеться. 7. І зоставайтесь у тім домі, їжте й пийте, що в них є: достоїн бо робітник своєї нагороди. Не переходьте з хати до хати. 8. І в яке місто ви не ввійшли б, і вас приймуть, їжте, що поставлять перед вами; 9. оздоровляйте в ньому хворих і кажіть їм: наблизилося до вас царство Боже.
10. Коли ж ви ввійдете в яке місто, і вас не приймуть, вийшовши на їхні вулиці, скажіть: 11. ми вам обтрушуємо й порох з вашого міста, що пристав до наших ніг; та знайте, що царство Боже близько. 12. Кажу вам: того дня Содомі буде легше, ніж тому місту.
13. Горе тобі, Хоразине! Горе тобі, Витсаїдо! Бо якби в Тирі та Сидоні сталися ті чуда, що зроблені у вас, вони б давно покаялися, сидячи у веретищі й попелі! 14. Та Тирові й Сидонові легше буде під час суду, ніж вам. 15. І ти, Капернауме, чи, може, піднімешся аж до неба? Аж до аду провалишся!

Є багато місцевостей по цілому всесвіті, куди б хотів завітати Господь, проголошуючи радісну звістку про спасіння, зцілюючи хворих та виганяючи зло. Але це здається непідйомне завдання для однієї людини, навіть для втіленого Божого Сина.

Тому Господь Ісус Христос обирає учнів, щоб вони приготували для нього дорогу.  Число учнів є сімдесят два – по числу народів світу в уявленні стародавніх юдеїв. Отже, згодом учні мають іти далі та проповідувати Євангеліє по всьому світу і всім народам. Сьогодні Господь також потребує робітників на свої жнива. Можливо, Він має певне завдання і для мене?

Бути апостолом, тобто посланцем, Ісуса Христа не означає автоматично мати успіх. Будуть ті, які радо приймуть Добру Новину, а будуть і такі, які, незважаючи ні на які зусилля Господніх учнів, залишаться байдужими, чи навіть стануть ворожими до Євангелія. Але завдання залишається незмінним – йти по цілому світі та проголошувати Боже Царство.

Господи, навчи мене добре свідчити про тебе тим людям, до яких ти мене посилаєш – свідчити словом та добрим життям. Вчини мене знаряддям свого миру та спасіння!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.