25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Thursday, 07 листопада 2019

Звичайний період, Лк 9, 7-11
Свв. мчч. і нотарів Маркіяна й Мартирія

У хвилині тиші хочу приготувати своє серце до сприйняття Божого Слова, яке невдовзі почую.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від  Луки 9, 7-11.

7. В той час Ірод четверовласник почув про Ісуса і збентежився, бо деякі казали, що то Іван воскрес із мертвих, 8. інші ж – що Ілля явився, а ще інші, – що якийсь пророк із давніх устав з мертвих. 9. Ірод сказав:
– Іванові я відтяв голову. Хто ж це такий, що я про нього оце чую?
І намагався побачити його.
10. Апостоли ж, вернувшися, розповіли йому про те, що зробили. Тоді він узяв їх і пішов осторонь у напрямі міста, що зветься Витсаїда. 11. Люди, довідавшись про те, пішли слідом за ним. Він їх прийняв і говорив їм про царство Боже та оздоровляв тих, що потребували того.

Ірод четвертовласник почув про Ісуса і почуте викликало в нього його душі певний порух. Тобто ця звістка не залишила Його байдужім. Але й не викликала радості. Євангеліє нам каже, що він збентежився. Це сталося тому, що його совість була нечиста через смерть, яку він заподіяв Іванові Хрестителю. 

Отже, Ірод хотів побачити Ісуса, але з якихось своїх міркувань, а не тому, що й він хотів дійсно почути Добру Новину про Боже Царство. Можливо, хотів знайти нового чоловіка Божого для своїх співбесід замість Івана Хрестителя і так заспокоїти докори сумління. Можливо, хотів оцінити ступінь загрози, яку міг явити для його авторитету ще один новий пророк… А чи хочу я ближче пізнати Господа Ісуса? Чого саме я чекаю від Нього?

Та Ісус приходить не до тих, хто має порожню цікавість або ж хоче Його використати для своїх власних цілей. Сьогоднішнє Слово каже, що Він говорив до тих, які самі пішли слідом за ним і оздоровляв тих, хто того потребували. Чи хочу і я піти за Ісусом? Чи потребую Його зцілення?

Прошу Бога про благодать глибшого внутрішнього пізнання Господа Ісуса Христа, щоб іще більше його любити і ще вірніше йти за Ним.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.