29
03.2024
Прп. Марка, єп. Аретусійського, і Кирила дияк., та інших, що з ним постраждали при Юліані, мучителеві Мт 27, 45-56
0,00 / 0,00

Saturday, 02 листопада 2019

Звичайний період, Лк 5, 27-32
Св. влкмч. Артемія

На початку молитви просімо у Бога про благодать Святого Духа оновлення мого серця, щоб не залишалося байдужим до Його слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 5, 27-32.
27. В тому часі, коли проходив Ісус, побачив митника, Леві на ім'я, що сидів на митниці і сказав до нього:
– Ходи за мною!
28. Той, кинувши все, встав і пішов за ним. 29. Потім Леві справив для нього великий бенкет у своїй хаті; була там велика сила митарів та інших з ними за столом. 30. Фарисеї та їхні книжники нарікали і, звертаючись до його учнів, говорили:
– Чого ви з митарями й грішниками їсте й п'єте?
31. Ісус у відповідь сказав їм:
– Не здорові потребують лікаря, але хворі. 32. Я прийшов не щоб кликати до каяття праведників, але грішників.

“Ходи за мною!”, саме ці слова від Ісуса почув той, кого всі вважали грішником. Людина в певний момент свого життя, може відчували оце глибоке прагнення зміни, щоб її хтось вирвав із рутини гріха, нещастя, або сірої буденності. Саме слова Ісуса „Ходи за мною”, стали дорогою щоденної любові і новизни, яку може дарувати лише Безкінечний Бог. 
Пригадай собі ситуацію із свого життя коли ти відчував/відчувала себе духовно або фізично слабким і немічним. Ситуацію в якій скоєний тобою гріх роз’їдав твоє серце і сумління. Ситуацію в якій попри свідомість заподіяного зла, твоє серце було черствим і закритим на покаяння. Пригадай, чого тоді прагнула твоя душа?

Радість і святкування, яку виражає митар Леві, показує правдиве щастя людини, яка відчула на собі Божий погляд та Його милосердя. Ісус заради цього попри суспільний осуд іде до грішника в гості. 
Пригадай собі момент коли тобі простили якусь провину, коли попри особисте відчуття негідності,  чи немічності ти відчув/відчула на собі люблячий погляд іншої людини чи самого Господа. 
Які тоді почуття наповнювали твоє серце?

„Не здорові потребують лікаря, але хворі” Ісус, чітко розуміє нещастя кожного хто потерпає від гріха, він розуміє потребу покаяння без якого людина мучиться, черствіє, стає несвобідною. Тому Ісус з особливою любов’ю і милосердям іде серед тих від кого багато хто відвернувся, бо для Нього вони ж настільки важливі як всі ті що живуть у Його благодаті. 
А ти, як ставишся до людини яка потерпає від гріха? Чи відчуваєш любов і милосердя до неї?

І ми просімо у Господа благодаті бути милосердними і не відкидати тих хто потребує покаяння, навернення і люблячого погляду. Просімо у Бога відваги, щоб нести Добру Новину в місця які найбільше потребують Божого світла і любові.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.