28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Sunday, 20 жовтня 2019

Звичайний період, Лк 5,1-11
Свв. мчч. Сергія і Вакха

Прошу Бога відкрите серце на Його святе Слово.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 5, 1-11.

Одного разу, коли стояв Ісус біля Генезаретського озера, 2. побачив два човни, що стояли край озера; рибалки вийшли з них і полоскали сіті. 3. Він увійшов в один з човнів, що належав Симонові, і попросив його відплисти трохи від землі, а сам, сівши, з човна почав народ навчати.
4. Коли він перестав говорити, сказав до Симона:
– Відчали на глибінь і закиньте ваші сіті на ловитву.
5. Озвався Симон і каже:
– Наставнику, всю ніч ми трудились і нічого не піймали, але на твоє слово закину сіті.
6. Так вони й зробили, і піймали велику силу риби, і їхні сіті почали рватися. 7. Тоді вони кивнули до своїх товаришів, що були в другім човні, щоб ті прийшли й помогли їм. Прийшли вони й наповнили обидва човни, аж почали потопати.
8. Побачивши це Симон Петро, припав до стіп Ісуса й каже:
– Іди від мене, Господи, бо я грішний чоловік.
9. Жах бо великий огорнув його й усіх, що були з ним, від ловитви риб, що їх піймали, 10. як також і Якова та Івана, синів Заведея, які були спільниками Симона. Ісус промовив до Симона:
– Не бійся! Віднині будеш ловити людей.
11. І витягши човна на берег, кинули все й пішли слідом за ним.

В сьогоднішньому Слові святого Євангелія, можемо звернути увагу на рибаків, які полоскали пусті сіті. Їх праця, зусилля були марними, не досягнули бажаного результату, не оправдали їхніх сподівань. Можливо, в серці переживали розчарування, турботу про свої родини, які очікують на допомогу. Саме в цей момент їхнього життя входить Ісус. Слово Боже пропонує тобі теж, подивитись на пусті сіті в твоєму житті, на присутність Ісуса, який стоїть поруч і пропонує свою допомогу, прагне увійти у човен твого життя. Так, як рибалкам, говорячи  «відчали на глибінь і закиньте ваші сіті на ловитву».

Отже, варто почути це Слово і довіритись йому, як це зробив Симон всупереч раціональному мисленню, випрацюваним шаблонам: «Наставнику, всю ніч ми трудились і нічого не піймали, але на твоє слово закину сіті». Результат довіри Божому Слову перевершив сподівання рибалок: вони «піймали велику силу риби».

Цей досвід став для Симона фундаментальним, досвід зустрічі з Богом. Спочатку він ставить Петра на коліна перед Ісусом, усвідомлюючи Його велич і свою грішність «Іди від мене, Господи, бо я грішний чоловік». Ісус, швидко ламає страх у серці Симона, який ставить блокаду між ними: «Не бійся!».  «І витягши човна на берег, кинули все й пішли слідом за ним». Досвід Симона показує, як зробити перший крок до тісного зв’язку з Богом: дозволити увійти у своє життя, довіритись його слову, подолати страх. Сьогоднішнє Слово, запрошує тебе «відчалити з Ісусом на глибину свого життя»

Прошу Господа про дар щирої довіри Йому, про вміння споглянути на свої «пусті сіті» та страхи у своєму житті через призму Його Слова. Про світло для мого розуму, щоби в кожних життєвих ситуаціях запрошувати Ісуса «випливати разом на глибінь»

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.