20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Friday, 18 жовтня 2019

Звичайний період, Лк 4, 22-30
Св. мчц. Харитини

У цей час молитви  попроси у Святого духа ласки справжньої  любові до Його всемогутнього і творчого слова. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від  Луки 4, 22-30.

22. Того часу дивувалися люди словам ласки, що виходили з уст Ісусових, і говорили:
– Чи він не син Йосифа? 23. Він сказав їм:
– Ви, певно, скажете мені цю приповідку: лікарю, вилікуй себе самого. Про що ми чули, що сталося в Капернаумі, зроби те й тут у твоїй батьківщині.  24. І він додав:
– Істинно кажу вам: ніякого пророка не приймають у його батьківщині. 25. Та я вам кажу по правді: багато вдів було в Ізраїлі за днів Іллі, як зачинилось було небо на три роки й шість місяців, і великий голод лютував по всьому краю; 26. однак ні до однієї з них не був посланий Ілля, тільки в Сарепту, що в Сидон-краю, до вдови жінки. 27. Та й прокажених теж в Ізраїлі було чимало за пророка Єлисея; однак ніхто з них не очистився, крім сирійця Наамана.
28. Почувши це, всі в синагозі сповнилися люттю 29. і, вставши, вигнали його геть за місто і вивели на край гори, на якій було збудоване їхнє місто, щоб скинути його додолу. 30. Та він, пройшовши серед них, пішов далі.

Ще один уривок, який підкреслює Ісусову мужність говорити про ті речі, про які багато хто б вибрав мовчати. Хіба Ісус не міг, попри їхню невіру, зробити декілька чуд, щоб викликати у них захоплення? – Міг! Тоді б і ситуація вийшла не такою критичною. Він міг, проте Ісус не приховує того, що Йому не подобається. Син Божий не хоче брехати.

На відміну від Ісуса, в житті, людина часто вибирає не сказати, так як почувається. Намагається приховати справжній стан речей, щоб не втратити становище, зв’язки, щоб не виділятися, а бути в своєму оточенні такою, як всі: модною чи авторитетною. Чи зрештою боїться, що правда засмутить і зруйнує певні стосунки.

В Євангелії від Йоана є влучна фраза «… пізнайте правду, і правда визволить вас ». Скільки разів тобі доводилося вибирати позицію нещирості і брехні? Варто визнати, що така поведінка сковує і змушує одягати маски. Натомість, сьогодні тобі Ісус подає приклад свободи від цього всього. 

Сьогодні попроси в милосердного Бога ласки свободи бути в правді найперше перед Ним, перед собою та своїми ближніми.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.