28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Saturday, 12 жовтня 2019

Звичайний період, Мт 25, 1-13
Прп. Киріяка самітника

За хвилину почуєш притчу Ісуса про мудрих і нерозумних дів, які чекали на молодого. І у мудрих, і у нерозумних дів були однакові світильники, так що спочатку між ними різниці не було. Але розумні розуміли, що треба перебувати в готовності, і зберегли необхідний запас оливи. Як Ти чекаєш на Господа? Чи завжди маєш таку оливу, щоби встигнути запалити свій світильник?

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 25, 1-13

Сказав Господь притчу оцю: царство небесне буде подібне до десятьох дів, що взяли свої лямпи й вийшли назустріч молодому. П'ять з них були нерозумні, а п'ять мудрі. Нерозумні взяли з собою світичі, та не взяли оливи з собою. Мудрі ж узяли в посудинках оливу. А що молодий забарився, всі задрімали й поснули.
Та опівночі залунав крик: «Ось молодий! Виходьте йому назустріч!»
Схопились тоді ті діви і приготували свої світичі.
І нерозумні кажуть до мудрих: «Дайте нам вашої оливи, бо наші світичі гаснуть».
Мудрі ж у відповідь їм кажуть: «Щоб часом і нам, і вам не забракло – підіть краще до продавців і купіть собі».
І як вони пішли купувати, прибув молодий, і ті, що були готові, ввійшли з ним у весільну світлицю, і замкнули двері. Нарешті приходять також інші діви й кажуть: «Господи, Господи, відчини нам!»
Він у відповідь сказав їм: «Істинно кажу вам: я вас не знаю».
Чувайте, отже, не знаєте бо ні дня, ні години.

Ця притча є дуже актуальна і сьогодні, коли багатьом незрозуміло, де є Бога, як побачити Його присутність у щоденному житті, як приготуватись на зустріч з ним? Ми так далекі від подій двотисячолітньої давності, що коли Він прийде вдруге - ніхто не знає. Де він? Скільки ще чекати? Чи вистачить масла? Чи вистачить віри і надії?

Сенс цієї притчі можна знайти у кінцевих словах: «Чувайте, отже, не знаєте бо ні дня, ні години», але ж задрімали усі десять дів! Значить, справа не просто в тому, щоб не дрімати. У кожного з нас бувають періоди духовної розслабленості, незібраність, не кожен з нас є в змозі увесь час горіти духом. Як часто Ти перебуваєш у духовній дрімоті?

Окрім палаючого світильника віри, людині необхідно мати певний «запас міцності», певний духовний ресурс, який допоможе їй, встати з колін і запалити знову згасаючий світильник. Мова не йде про якусь особливу силу, геніальність або бадьорість - це все дари, які може дати тільки Бог. Але є щось, що залежить також від нас - наша вірність, чесність перед собою і Богом, бажання бути з Ним - незважаючи ні на що.

Боже, хоча я іноді буваю невірний Тобі, допоможи мені мати у серці таке прагнення, щоби коли прийдеться зустріти Тебе я міг запалити свій духовний світильник, міг розпізнати Твою присутність у моїй буденності, міг вийти Тобі на зустріч. Амінь.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.