19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Wednesday, 09 жовтня 2019

Звичайний період, Мк 11,23-26
Переставлення св. ап. і єв. Йоана Богослова

Що змінює у житті людини віра в Бога? Чим віруюча людина відрізняється від невіруючої? Що для Тебе означає вірити в Бога, бути віруючим/віруючою? Перед тим, як послухаєш сьогоднішнє Євангеліє, задумайся на мить над цими питаннями.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від  Марка 11, 23-26 

Сказав Господь своїм учням: Майте віру в Бога. Істинно кажу вам, що хто скаже цій горі: двигнись і кинься в море, та не сумніватиметься у своїм серці, але віруватиме, що станеться те, що каже, буде йому так. Тому й кажу вам: усе, чого будете просити у молитві, віруйте, що одержите, і буде вам так. І коли стоїте на молитві, прощайте, як маєте що проти кого-небудь, щоб і Отець ваш, який на небі, простив вам провини ваші. Коли ж ви не простите, і Отець ваш, що на небі, не простить провин ваших.

Віра в Бога змінює ТЕПЕРІШНЄ людини. ЇЇ тут і тепер, її спосіб життя, поведінку, те як вона спостерігає світ і як реагує на  різні події. Той, хто вірить, вміє «говорити до гір», не йдеться про те, щоби робити фокуси та переносити гори з місця на місце. Коли в Тебе є віра, змінюється Твоя мова, яка для багатьох стає нелогічною, тобто «неможливою», бо Ти починаєш говорити про неможливості, які стають можливими завдяки вірі в Бога. 

Віра в Бога змінює Твоє Майбутнє. Той хто вірить, твердо стоїть ногами у Теперішньому, і, впевнено, без страху дивиться у майбутнє. Віра надає життю сенс бачити речі, яких ще немає, наче б вони існували (пор. Рим 4, 17)

Віра в Бога змінює та зцілює Твоє минуле. Передовсім, ти починаєш бачити Його присутність там, у тих історіях та моментах, коли Тобі здавалось, що цілий світ озброївся про Тебе, а Бог, у своїй зайнятості глобальними проблемами нашого світу, забув про Твоє існування. Віра в Бога, допомагає по інакшому подивитись, на своє минуле, на те, що перед тим, як Ти повірив Богові, він вже повірив в Тебе.

Господи Ісусе, Боже мого минулого, теперішнього та мого майбутнього. Дай мені світло віри, щоби я міг пробачити своє минуле, прийняти своє теперішнє, щоби впевенено йти у майбутнє разом із Тобою. Амінь. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.