29
03.2024
Прп. Марка, єп. Аретусійського, і Кирила дияк., та інших, що з ним постраждали при Юліані, мучителеві Мт 27, 45-56
0,00 / 0,00

Tuesday, 17 вересня 2019

Звичайний період, Мк 4, 24-34
Св. Роберта Бералміно

У хвилині тиші стараюся зосередити свою увагу, щоб змогти краще почути Боже Слово та прийняти його до свого серця.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 4, 24-34.

24. Сказав Господь своїм учням:
– Вважайте, що чуєте. Якою мірою міряєте, такою й вам відміряють, та ще й причинять вам. 25. Бо хто має, тому дасться, а в того, хто не має, візьмуть і те, що має.
26. І казав їм:
– Із царством небесним воно так, як з чоловіком, що кидає насіння в землю: 27. чи спить він, чи встає, чи то вночі, чи вдень, насіння те кільчиться й росте. А як – він сам не знає. 28. Сама від себе земля плід приносить: спершу стебельце, потім колос, а потім повну в колосі пшеницю. 29. А коли плід доспіє, він зараз же з серпом посилає, бо жнива настали.
30. І мовив:
– До чого прирівняємо царство Боже – або у якій притчі ми його представимо? 31. Воно – немов гірчичне зерно, що коли сіється у землю, найменше від усіх насінь, що на землі. 32. А як посіяне зійде, стає більшим від всякої городини і пускає таке велике віття, що птаство небесне може сховатися в його тіні.
33. І багатьма такими притчами він проповідував їм слово, наскільки вони могли зрозуміти. 34. Без притчі не говорив він їм; насамоті ж пояснював усе своїм учням.

«Бо хто має, тому дасться, а в того, хто не має, візьмуть і те, що має». Іноді можна почути від людей цю фразу як вираз певної скарги на несправедливість життя. Мовляв, багаті багатіють ще більше, а бідні втрачають своє останнє. Насправді ж йдеться про щось інше. Саме наша здатність чути та приймати Слово Боже робить нас спроможними почути й прийняти ще більше – а, відповідно, й отримати більшу Божу благодать. Бог готовий давати нам свої дари з непорівняною щедрістю – питання лише в тім, чи ми готові їх належно прийняти. 

Господь Ісус у притчах про насіння й зростання каже нам, що небесне царство має саме в собі силу до зросту у житті християнина. Достатньо лише прийняти його, а воно вже саме виростатиме та приноситиме плід. Але таки за умови цього самого «лише прийняти». Яким ґрунтом є моє серце, чи хочу я, щоб Боже Слово у ньому вкоренилося та зростало?

Також властивістю Божого Царства є його здатність починатися з чогось найменшого, як от гірчичне насіннячко, виростаючи згодом до чогось великого та потужного, як дерево. Але це знову залежить від того, в яку саме землю воно буде посіяно. Отже, Божі дари є потужними та щедрими, але залежіть від кожного з нас, наскільки  ми є відкритими, щоб їх прийняти та дозволити їм в собі зростати та приносити плід.

Прошу в Бога про дар відкритості, щоби могти прийняти Його дари щедрою мірою, а прийнявши, дати Богові достатньо простору в своєму житті, щоб ці Його дари вільно зростали та принесли багатий плід.


Слава Отцю і Сину і Святому Духу.