23
04.2024
Св. славн. вмч., переможця й чудотв. Юрія Лк 23, 13-25
0,00 / 0,00

Thursday, 29 серпня 2019

Звичайний період, Мк 6, 17-29
Мучеництва Св. Йоана Хрестителя

Боротьба зі злим духом та гріхом є дуже непростою. Мудрі духівники говорять, що диявол намагається людину привести до такої ситуації, з якої, кожен вихід, приведе  її до певного зла.

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від Святого Марка 6, 17-29

Бо той Ірод послав був схопити Йоана і зв'язав його в темниці з-за Іродіяди, жінки Филипа, свого брата, - бо оженився був з нею.
Йоан же казав Іродові: "Не личить тобі мати жінку брата твого."
Іродіяда ж лютилась на нього й убити його бажала, та не могла,
бо Ірод боявся Йоана, знаючи, що чоловік він був справедливий і святий, тож і беріг його. Слухаючи його, непокоївся він дуже, однак слухав його охоче.
Як же настав сприятливий день, коли то Ірод на день своїх народин споряджав бенкет для своїх вельмож, тисячників та знатних галилейських,
увійшла дочка тієї Іродіяди, танцювала й догодила Іродові та гостям. Цар сказав дівчині: "Проси в мене чого бажаєш, - я дам тобі!"
Ще й присягнув їй: "Чого б ти тільки в мене просила, - дам тобі, хоч би й половину мого царства."
Вийшла вона та й до своєї матері каже: "Чого маю просити?" Вона ж відповіла: "Голову Йоана Христителя!"
І негайно, увійшовши притьмом до царя, попросила дівчина: "Хочу, щоб ти мені дав зараз же на полумиску голову Йоана Христителя."
Вельми засмутився цар, та з-за присяги та з огляду на гостей не хотів їй відмовити.
Тож послав цар відразу прибічника, наказавши йому принести голову Йоана. Пішов той, стяв його у в'язниці,
приніс його голову на полумиску й подав її дівчині, а дівчина дала її матері своїй.
Учні ж його, довідавшись про те, прийшли й узяли його тіло та поклали його у гробі.

Сьогоднішній уривок, міг би нам здаватися просто історичною довідкою, якщо б він, не був дуже повчальним для нас. Ірод був дивною постаттю і подвійність його натури заворожує, в ньому поєднуються різнорідні та навіть протилежні думки і почуття. Так само, як в кожному з нас. Можна сказати, що складність людини є в тому, що нею одночасно заволодівають і гріховні та добрі наміри. Ірод боявся Йоана, та хворобливо реагував коли Йоан вказував на його гріхи, але попри це, Ірод поважав Йоана та прислухався до його слів. А як чиниш ти, коли хтось вказує на твій гріх?

Ірод діяв під впливом моменту, імпульсу, не подумавши, дав Соломії необачну обіцянку. Загнав себе в ситуацію, в якій він мав, або порушити слово Царя, дане в присутності своїх підданих, і бути висміяним за свою слабкість і пустословість або вбити Божого Пророка.  Багато людей, роблять речі імпульсивно і кидають необачні слова, про які вони, потім дуже шкодують, і лише тому, що у них не вистачило моральної сміливості вчинити це по іншому.

Якщо ми прив'язані до гріха, то при його викритті ми будемо боротися не з гріхом, але з його викривачем. І те, що ці викриття, турбують нас більше, ніж сам гріх, - говорить, що ми є в небезпеці. Нам можуть вказати на наш гріх, але ми над часто нападаємо на людину, яка його нам вказала і розпочинаємо боротьбу з цією людиною, але не з гріхом в якому ми живемо.

Просимо Господа про смиренність, та про те, щоб ми завжди вміли прислухатися до нашого сумління.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.