16
04.2024
Свв. мцц.-дів Агапії, Ірини й Хіонії Лк 22, 24-38
0,00 / 0,00

Wednesday, 28 серпня 2019

Звичайний період, Мт 23, 27-32
Св. Августина

Бог завжди перебуває з тобою і Bін тебе знає, нехай сьогодні Слова Господа проникнуть до самого твого серця.

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від Святого Матвія 23, 27-32

Горе вам, книжники й фарисеї, лицеміри, що схожі на гроби побілені, які зверху гарними здаються, а всередині повні кісток мертвих і всякої нечисти.
Отак і ви: назовні здаєтесь людям справедливі, а всередині ви сповнені лицемірства й беззаконня.
Горе вам, книжники й фарисеї, лицеміри, що будуєте гроби пророків та оздоблюєте нагробники праведних,
і виговорюєте: Якби ми жили за батьків наших, ми не були б причетні з ними крови пророчої.
Ви, таким чином, самі признаєтесь, що ви сини тих, які пророків убивали.
Доповнюйте й ви мірку батьків ваших!

У Палестині усі могили були побілені, їх робили добре видимими. Адже вважалося, що торкаючись їх, ти ставав нечистим, і не міг приймати участі в обрядах та святах. Ісус сьогодні порівнює фарисеїв власне до цих побілених гробів, які є білі та гарні зверху, але мертві всередині. Але як це стосується нас Християн, та нашого життя?

Притворна побожність і акторська релігійність є вершиною лицемірства. Неправдиве, фальшиве побожне життя, є великим антисвідоцтвом і згіршенням для інших. Ось тому, Ісус так різко засуджує лицемірство. Когось називають Християнином, але він краде і обманює. Він ходить до Церкви щонеділі, але повертаючись додому вчиняє пекло своїм сусідам. З молитовником у руці та з прокльонами на вустах, з Розарієм на шиї та битою дружиною чи дітьми вдома. Безліч є прикладів. Ми можемо називати себе Християнами й опублікувати в соцмережі своє фото біля Церкви, але продовжувати ненавидіти та обзивати свого ближнього. Можливо нам вдасться обдурити деяких людей і бути в їх очах "білими", приховуючи свою мертву, нечисту сутність, сховаємо мертві кістки та серце за білим надгробком, але ми ніколи не зможемо обдурити Бога. Він нас знає, Він нас бачить з середини.

Коли приходить благодать змін і внутрішнього зцілення, тільки лицемір не зможе відповісти на це, адже переконаний у своїй досконалості і є впевнений, що не потребує внутрішніх змін і очищення. А тим часом, кожному це потрібно. Бог завжди дає шанс на виправлення, адже Він знає, що ми маємо свої слабкості і які є наші гріхи. Він ніколи тебе не залишає. Він завжди є поруч Тебе, тому і ти намагайся бути поруч з Ним і в Ньому

Помолимося і просимо Діву Марію, оживити наші серця і впустити до нього Господа.

Слава Отцю і Сину і Святому Духові...