19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Tuesday, 27 серпня 2019

Звичайний період, Мт 23, 23-26
Св. Моніки

Уяви собі, що ти стоїш поруч з фарисеями, коли Ісус висловлює свій гнів по відношенню до них. Що ти відчуваєш у цьому моменті, можливо Його слова тебе не стосуються, або ти ніяковієш від деяких його слів?

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від Святого Матвія 23, 23-26

Горе вам, книжники й фарисеї, лицеміри, що даєте десятину з м'яти, кропу і кмину, а занедбуєте, що найважливіше в законі: справедливість, милосердя і віру. І те слід робити, і того не слід лишати.
Сліпі проводирі, що комара відціджуєте, а ковтаєте верблюда.
Горе вам, книжники й фарисеї, лицеміри, що очищаєте зверху чашу й миску, а всередині вони повні здирства та нездержливости.
Сліпий фарисею! Очисть но спершу середину чаші й миски, щоб і назовні були чисті.

У своєму сьогоднішньому вченні, Ісус продовжує засуджувати фарисеїв за їх лицемірство та спосіб їхнього життя, звертає Свою увагу на те, що їхня ієрархія цінностей є невірною, що в найдрібніших справах вони вбачають пік вислуги та правильності, але нехтують найважливішим що є в Божому законі: справедливість, милосердя і віра. Розмірковуючи сьогодні над словами Господа, слід подумати не тільки про фальшивість фарисеїв за часів Ісуса, але перш за все, про лицемірство, яке живе в нас самих, в нашій родині, в нашій церкві, в сучасному суспільстві. Подумати, чи живе лицемірство у моєму серці?

Ми маємо намагатися не допустити лицемірства та фальші до нашого серця, але якщо воно вже там з'явилося, то слід назвати його своїм іменем і признатися собі. Тільки тоді, ти зможеш його викорінити з себе та відкинути геть. Господь постійно заохочує нас до навернення, до нашого очищення, читаємо:
"Очисть но спершу середину чаші й миски, щоб і назовні були чисті". Коли твоє серце є чисте, то все чисте. Чисті очі не дивляться і не шукають зла. Чисті руки можуть допомогти там, де це необхідно. Чистий розум, може мудро розпізнати правду. Чистий намір веде до правильного вибору.- якщо Бог знаходиться у твоєму серці, то все інше знаходиться в правильному місці.

Можливо сьогоднішні слова Ісуса тобі здаються занадто різкими, але щоб зрозуміти Його гнів, варто собі пригадати, а як я реагую, коли хтось лицемірно ставиться до мене, що я відчував, коли стояв навпроти фальшивої людини.

Просимо Святого Духа очистити наші серця від усякого зла, що б там завжди було місце для справедливості, милосердя та віри. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.