24
04.2024
Св. мч. Сави Стратилата, воєводи Лк 23, 26-32
0,00 / 0,00

Tuesday, 13 серпня 2019

Звичайний період, Мт 18, 1-5.10.12-14
Свв. Понтіана й Іполита

У сьогоднішньому євангелії Ісус пропонує дуже простий рецепт на те, як дістатись до Небесного Царства. Але чи настільки він є легкий, як нам здається, як нам здається на перший погляд, і чому нам так важко реалізувати його у нашому житті?

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 18, 1-5.10.12-14

Того часу підійшли до Ісуса учні й мовлять: “Хто найбільший у Небеснім Царстві?”
Ісус покликав дитину, поставив її серед них – і каже: “Істинно кажу вам: Якщо ви не навернетеся і не станете, як діти, не ввійдете в Небесне Царство. Хто, отже, стане малим, як ця дитина, той буде найбільший у Небеснім Царстві. Хто приймає дитину в моє ім'я, той мене приймає.
Глядіть, щоб ви ніким з оцих малих не гордували: кажу бо вам, що ангели їхні на небі повсякчас бачать обличчя мого Небесного Отця.
Що ви гадаєте? Коли хтось має сто овець і одна з них заблудить, – чи він не кине дев'ятдесят дев'ять у горах і не піде шукати ту, що заблукала? І коли пощастить знайти її знову, істинно кажу вам, що радіє нею більше ніж дев'ятдесят дев'ятьма, що не заблукали. Так само і в Отця вашого Небесного немає волі, щоб загинув один з тих малих.

Навернутись і стати дитиною. Два дієслова. Дві поради для того, щоби увійти до Небесного Царства. Навернення означає скерування свого погляду, серця, душі, цілого свого життя до Бога. Навернутись – це впорядкувати своє життя згідно Божої волі. Чи це, насправді, так важко?

Стати дитиною. Ми всі колись були дітьми, але через низку життєвих обставин «подорослішали», забули як це бути дитиною. Христос просить нас пригадати це і зайняти саме таку поставу. Він бере дитину і ставить її серед учнів. Ось, це приклад до наслідування. Не йдеться про «дитинність», «недоросліть» чи «бешкетність». Йдеться про цілковиту довіру до Бога Отця. Саме це відрізняє християнина, який став дитиною. 

Але також Христос просить приймати в Його ім’я інших немов дітей, немов братів та сестер, визнаючи в кожній людині, не зважаючи на вік, стать, колір шкіри чи віросповідання, свого брата чи сестру, а отже, Божу Дитину, Боже створіння. 

Господи, наш Небесний Отче, який дбаєш про нас своїх дітей, навчи нас правдивої Любові, щоби ми, навернувшись до Тебе, Правдивого Світла, розпізнавали в усіх інших людях наших братів та сестер і приймали їх у Твоє ім’я.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.