28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Sunday, 11 серпня 2019

Звичайний період, Лк 12, 35-40
19 неділя Звичайного періоду

Чи ти вмієш чекати? Час особистої молитви – це час активного очікування, коли людина відкриває усе своє єство – тіло, серце, розум та душу на зустріч зі своїм Творцем. У цей час важливий є не поспіх чи якісь побожні наміри, але саме покірна постава чекання віруючої людини, яка чекає на свого Господа. Присвяти декілька хвилин, щоб зайняти саме таку поставу. Господь вже йде. Чи ти чекаєш на нього? 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 12, 35-40

Нехай ваш стан буде підперезаний, і світла засвічені. Будьте подібні до людей, що чекають на пана свого, коли він повернеться з весілля, щоб йому негайно відчинити, як прийде й застукає. Щасливі ті слуги, що їх він, прийшовши, застане невсипущими! Істинно кажу вам: Він підпережеться, посадить їх за стіл і, приступивши, почне їм служити. І як прийде о другій чи о третій сторожі й так усе знайде, щасливі вони.
Збагніть це добре: коли б господар знав, о котрій годині прийде злодій, пильнував би й не дав би проламати стіни у своїм домі. І ви також будьте готові, бо не знаєте, о котрій годині Син Чоловічий прийде.”

«Нехай Ваші світла будуть засвічені». Світло у Біблії є символом Божої присутності та натхнення. Книга Псалмів окреслює світлом Боже Слово, тобто Святе Письмо, яке допомагає нам впевнено йти, коли стежки нашого житття окутані найтемнішою темрявою. Звертаючись до нас, Христос просить, щоби ми тримались запаленого світла. Що є таким світлом у Твоєму житті і як світло Святого Письма допомагає Тобі приготуватись до зустрічі із Живим Богом?

Життя кожної людини, яка вірить в Ісуса Христа, це постійне очікування другого пришестя Спасителя. Християнин міцно стоїть ногами у сьогоденні, але його погляд дивиться у майбутнє, його духовні очі скеровані на те, що має прийти. Християнин чекає на зустріч. Христос у сьогоднішньому євангелії каже, що існує можливість, що таку зустріч можна проспати. Щасливий, натомість, є той, хто не проспить цю зустріч. Щасливий, бо зустріне свого Бога і Господа.
 
Христос не залишив нам точної дати свого другого пришестя. Натомість він залишив нам свого Духа, який переображує наше життя, наше звичайне чекання, на життя сповнене Надії, котре дозволяє нам розпізнавати Його присутність у нашому житті. Чекати Бога – це вміти Любити, вміти відкриватися на Любов в інших, але також вміти відкривати Любов Бога іншим людям. Активне чекання на прихід Спасителя – це Служіння. І саме того, кого Христос застане у служінні, Він посадить Його за стіл, підпережться та буде йому служити. 

Попроси Господа Ісуса, щоби Він навчив Тебе чекати та відкрив твої духовні очі, щоби Ти міг розпізнавати Його присутність у щоденних обов’язках, в родині, у буденності, завжди наслідуючи Христа у служінні іншим. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.