25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Monday, 05 серпня 2019

Звичайний період, Мт 14, 13-21
Річниця освячення Римської базиліки Пресвятої Діви Марії

Незалежно від того, де Ти зараз перебуваєш, якщо у Тобі народжується бажання молитви і зустрічі з Богом то спробуй відійти від тих справ, котрі можуть перешкоджати. Запроси святого Духа, аби Він скеровував тебе і провадив своїми дорогами. 

Сьогоднішнє Слово походить від Матвія 14, 13-21

Почувши це, Ісус відплив звідси човном у пустинне й самітне місце; народ же, довідавшись про це, пішов за ним з міст пішки.
А вийшовши Ісус, побачив силу народу і змилосердився над ними та вигоїв їхніх недужих.
Якже настав вечір, підійшли до нього його учні й кажуть: “Пусте це місце та й час минув уже. Відпусти людей, нехай ідуть по селах та куплять собі поживи.”
А Ісус сказав їм: “Не треба їм відходити: дайте ви їм їсти.”
Вони ж мовлять до нього: “Ми маємо тут тільки п'ять хлібів і дві рибі.”
Тоді він каже: “Принесіть мені їх сюди.”
І, звелівши народові посідати на траві, взяв п'ять хлібів і дві риби, підвів очі до неба, поблагословив і розламав ті хліби, і дав учням, а учні – людям.
Всі їли до наситу й назбирали куснів, що зосталися, дванадцять кошів повних.
Тих же, що їли, було яких п'ять тисяч чоловіків, окрім жінок та дітей.

«Як Ісус те почув, то відплив звідти човном у місце пустинне й самотнє». Ідеться про те, що Ісуса сповістили у жорстокій смерті Йоана Хрестителя.  
Часто шокуючі події заставляють нас відійти від всіх і всього, можливо провокують закритись у своїй власній темноті, духовній пустині. 
Пригадай свій власний досвід пустки і самотності, коли ти також був далеко від людей. Не йдеться лише про якусь фізичну відсутність, але власне духовну. Час, коли Тобі не хотілось бути з іншими. 

«І змилосердшись над ними, і їхніх слабих уздоровив». Ісус, як людина, очевидно також відчував біль. Проте втрата близької особи не зупинила Його робити милосердні вчинки іншим.  Що зупиняє Тебе у важких ситуаціях бути відкритим на потреби людей, можливо твоїх найрідніших? 

Коли слухатимеш уривок знову, спробуй уявити це чудо помноження хлібів. Зверни увагу на обличчя людей з голодного і втомленого натовпу. Придивись до апостолів, їх покора учителю захоплюють. Зрештою уяви також Ісуса милосердного, котрий оздоровляє і насичує. 

Назавершення, поговори з Ісусом про ті дари, котрі отримав під час сьогоднішньої молитви. Розкажи Йому те, що тебе здивувало чи вразило найбільше. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духові…