25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Friday, 02 серпня 2019

Звичайний період, Мт 13, 54-58
Св. Євсенія Верчеллійського

На початку цієї молитви спробуй відкласти вбік усі свої справи, щоби зосередитися на одному – на молитві, на слуханні того, що Господь тобі хоче  сказати.  

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 13, 54-58

Прибувши в свою батьківщину, він навчав їх у їхній синагозі, так що вони дивувалися і говорили: “Звідкіля в нього ця мудрість і сила чудодійна?
Хіба він не син теслі? Хіба не його мати зветься Марія, а його брати: Яків, Йосиф, Симон та Юда?
І його сестри хіба не всі між нами? Звідки ж воно йому це все?”
І вони брали йому це за зле. Ісус же сказав їм: “Пророк не має пошани лише в своїй батьківщині та в себе вдома.”
І не зробив там багато чуд з-за їхньої невіри.

Людина має потребу розуміти: розуміти те, що відбувається з нею і довкола неї. Коли зрозуміти важко, а то й неможливо, коли щось вибивається з наших уявлень про світ, то хочеться якнайскоріше віднести його кудись. Аби той факт, який не вписується в нашу систему, не мозолив очі. Хіба Ісус не син теслі? Хіба ми не знаємо його братів-сестер? Намагаючись вписати когось у своє бачення, можемо так і не побачити, ким він є насправді. Намагаючись обмежити Бога, приписуючи Йому лише якісь окремі ролі і характеристики, можна ніколи так і не пізнати справжнього Бога.

Люди знецінюють те, чого не можуть зрозуміти в Христові. Для Христа, хоч Він і Бог – це такий самий неприємний досвід, як і для будь-кого з нас.  Знецінення є важким і болючим досвідом для кожного, хто з ним стикається. Часто знецінення не є навмисним – радше способом захистити себе, виявом нашої слабкості. Сьогодні можеш спробувати помічати і цінувати в іншому добро, а не знецінювати його, щоб стати вищим.

«Не зробив там багато чуд через їхню невіру», - каже євангелист. Віра в Господню силу є невід’ємною умовою чуда. Бо ж якщо ми не допускаємо навіть думки про те, що Бог може вплинути на нашу ситуацію, то чи можемо твердити, що маємо бодай зернятко віри? Якою є твоя віра?
 
А тепер послухай це Євангеліє вдруге.

Молімося, щоби дивитися розплющеними очима і слухати серцем.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.