24
04.2024
Св. мч. Сави Стратилата, воєводи Лк 23, 26-32
0,00 / 0,00

Thursday, 01 серпня 2019

Звичайний період, Мт 13, 47-53
Св. Альфонса Марії Лігуорі

Іноді, серед щоденної метушні варто зупинитись і поглянути на наше земне життя в перспективі вічності. Ми не створені для того, щоби померти, але для того, щоби жити і мати це життя у повноті. У перспективі вічного життя наша буденність набирає інших барв.  Усі важливі земні справи є нічим у порівнянні з тим, що чекає на нас в майбутньому житті.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 13, 47-53

Подібне також Небесне Царство до невода, що, закинутий у море, набрав усякої всячини. Коли він виповниться, тягнуть його на берег і, посідавши, збирають, що добре, в посуд, а непридатне викидають. Так буде при кінці світу: ангели вийдуть і вилучать злих з-поміж праведних і кинуть їх до вогняної печі: там буде плач і скрегіт зубів. Чи ви це все зрозуміли?” – “Так!” – йому відповіли. Тоді сказав їм: “Ось чому кожний книжник, навчений про Небесне Царство, подібний до господаря, який виймає із свого скарбу нове і старе.” Якже Ісус скінчив ці притчі, пішов звідти..

Прихід Ісуса та Його земна місія мали відкрити перед людьми істоту Царства Небесного. Розповідаючи про нього Христос намагався прирівняти його у притчах до різних речей. У сьогоднішній притчі Царство є неводом, сіттю, у котру потрапили різні речі – добрі та погані, і котрі на кінці часів будуть відділені одні від одних. 

Христос навчає, що співіснування у Царстві доброго та злого неминуча. Але нашим завданням є вміти відрізнити одні речі від інших. Неможна служити двом панам, не можна всидіти на двох кріслах, так само й тут, не можна в одному неводі мати добрі та злі речі. Чи Ти вже навчився розпізнавати та відрізняти одне від іншого? І якщо так, чи легко Тобі позбутися того, що зле та зайве у Твоєму житті, і що не служитиме Тобі для Царства Небесного?

Ісус не лякає нас плачем та скрегітом зубів. Після нашої смерті саме ми будемо розраховуватись з любові. Вона буде визначальним мірилом нашого життя. Тому там, де є любов, більше немає страху, що буде плач і скрегіт зубів. Любов перетворює страх у правдиву радість.

Господи, дай мені спокій у серці, щоби я міг прийняти те, чого я не можу змінити, дай мені мужність змінити те, що я можу змінити, і дай мені мудрість відрізнити одне від іншого.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.