25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Sunday, 28 липня 2019

Звичайний період, Лк 11, 1-13
17 неділя Звичайного періоду

Християнин, який хоче бути в контакті зі своїм Творцем, не може занедбувати молитви. На початок усвідом собі, яке місце займає молитва у твоєму житті.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки 11, 1-13

Раз якось він молився в якомусь місці, і як закінчив, сказав до нього один з його учнів: “Господи, навчи нас молитись, як і Йоан навчав своїх учнів.”
А він до них промовив: “Коли ви молитесь, кажіть: Отче, нехай святиться твоє ім'я, нехай прийде твоє Царство.
Дай нам кожного дня наш хліб щоденний.
І прости нам гріхи наші, бо й ми прощаємо кожному, хто нам винен; і не введи нас у спокусу.”
Далі до них промовив: “Якби хтось із вас мав приятеля, і той прийшов до нього опівночі Та й сказав до нього: Друже, позич мені три хліби,
бо приятель мій прибув до мене з дороги, і я не маю що йому дати,
а той зсередини відповів би йому: Не докучай мені, двері вже замкнені, і діти мої зо мною в ліжку; не можу встати й дати тобі, -
кажу вам, що коли й не встане та не дасть тому, що він його приятель, все ж таки з-за його настирливости підведеться і дасть, скільки той потребує.
Отож кажу вам: Просіть, і вам дасться; шукайте, і знайдете; стукайте, і вам відчинять.
Кожний бо, хто просить, одержує; той, хто шукає, знаходить, і тому, хто стукає, відчиняють.
Котрий із вас, батьків, коли син проситиме в нього хліба, дасть йому камінь? Або коли попросить риби, замість риби дасть йому гадюку?
Або коли яйце попросить, дасть йому скорпіона?
Отак коли ви, злими бувши, умієте давати дітям вашим дари добрі, оскільки більш Отець небесний дасть Святого Духа тим, що у нього просять!”

Ісус молиться. Навіть Бог у людському тілі виділяє час на молитву. Напевно, теж потребує часу поговорити з Отцем – з Батьком. Ми, люди, також потребуємо молитви, адже вона – це наш стосунок з Богом, це також пізнання Його. Коли я молюся, то будую цей стосунок. У молитві, віддаючи свої турботи і біль у Господні руки, серце знаходить спокій, у молитві лікую свої рани, прощаю біль, заподіяний мені, у молитві стаю кращим.

«Господи, навчи нас молитися», - кажуть учні до Христа. Христос учить своїх учнів молитися, бо учні просять Його про це. Чи раніше вони нічого не знали про молитву? Здавалося би, якщо бачили, як Христос молився, то чи не могли повторити? Але ні – хотіли Його пояснення, настанови. Кожен з нас може так само по-синівськи попросити цієї науки. Попросити від щирого та відкритого серця, яке готове на зміни.  Особливо, коли переживаєш труднощі в молитві, можеш щиро Богові про це розповісти – і стане першим кроком наближення до Нього. 

«Дай нам кожного дня хліб наш щоденний»
Турбота про їжу, одяг, житло, гроші іноді забирає в нас дуже багато життєвих сил, особливо тоді, якщо є якісь труднощі з тим: якщо немає власного житла, коли ситуація на роботі непевна і грозить звільненням… Дай нам, Отче, сьогодні наш хліб щоденний – те, чого потребуємо. Скільки миру в серце може принести цей короткий акт прохання до Бога подбати про нас у тому дні. Бог знає про всі наші турботи, Він дбає про всіх своїх дітей, каже: «не журіться завтрішнім днем… доволі дневі його лиха».

Тож слухаючи вдруге текст Євангелія спробуй почути слова Ісусової молитви так, ніби ніколи раніше її не чув. Ї

Просімо в Господа навчити нас молитви – щирої молитви серця, а не слів.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.