20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Tuesday, 16 липня 2019

Звичайний період, Mт 11, 20-24
Пресвятої Діви Марії з гори Кармель

Де б ти зараз не був, відчуй присутність Бога, Його дію в тобі, придивися до чудес які є навколо тебе. 

Сьогоднішнє слово Боже походить з Євангелія від Святого Матвія 11, 20-24

Тоді Ісус почав докоряти тим містам, у яких відбулося найбільше його чуд, за те, що не покаялися.
“Горе тобі, Хоразине! Горе тобі, Витсаїдо! Бо якби чуда, що в вас відбулися, сталися в Тирі й Сидоні, вони б давно покаялись у волосяниці та в попелі.
Тому кажу вам: Тирові й Сидонові судного дня легше буде, ніж вам.
Та й ти, Капернауме, чи піднесешся попід небеса? – Аж до аду зійдеш! Бо якби чуда, які в тебе відбулися, сталися в Содомі, він лишився б аж досі.
Тому кажу вам: Землі Содомській легше буде судного дня, ніж тобі.

Інколи нам здається, що якби ми жили за часів апостолів, і мали б можливість бачити Ісуса, перебувати з Ним, ми б також стали святими і мали сильну віру як і апостоли. Виправдовуємося, що нам є набагато важче повірити, адже ми маємо лише Боже Слово. Але подивимося на це з іншого боку. Бог до апостолів прийшов у людській подобі і нічим не відрізнявся від інших людей, так само як і всі, Він мав необхідність їсти, пити, відпочивати, до того ж називав себе Сином Божим, і звичайно деякі люди з презирством говорили: "Хіба це не син Марії і Йосипа?" Як тоді, мали розпізнати в Ньому, в людині - Бога, який створив небо та землю?  

Сьогодні в словах Ісуса, звернених до міст, в яких відбулося найбільше чудес, ми чуємо Його розпач і смуток: "Горе тобі!" Ми так звикли до всього що нас оточує, і стали настільки байдужими, що перестали помічати ті чудеса які відбуваються щодня в нас і навколо нас. Ми прагнемо знаків, чудес і сенсації. Щоб ікони плакали, а море розступилося. Але дивлячись на те, як плаче на іконі Діва Марія, чи ми увіруємо, покаємося, станемо ближче до Бога? Для тих, хто має віру, чудеса не потрібні, а для тих, хто не має віри, їх недостатньо.

Правдива, незламна віра не спирається на знаках, її фундаментом  є відчуття близькості Бога, Його дії в нас, відчуття краси життя згідно з Євангелієм.

Подякуємо Богу за всі ті чудеса які ми маємо навколо. І намагаймося помічати їх щодня.

Слава Отцю..