19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Friday, 05 липня 2019

Звичайний період, Мт 9, 9-13
Св. Антонія Марії Заккарії

Колись Господь покликав тебе до життя, щоби доручити тобі якусь місію. На початок цієї молитви спробуй попросити Св. Духа про благодать уважності на молитві.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 9, 9-13

Ідучи звідтіля, Ісус побачив мимохідь чоловіка, на ім'я Матей, що сидів на митниці, і сказав до нього: “Іди за мною!” Той устав і пішов слідом за ним.
Коли Ісус був при столі в його домі, прийшло багато митарів і грішників, то й посідали з ним і з його учнями.
Побачивши це, фарисеї почали говорити його учням: “Чого це ваш учитель їсть з митарями та грішниками?”
Почувши те, озвався: “Здорові не потребують лікаря, лише хворі.
Ідіть, отже, і навчіться, що значить: Я милосердя хочу, а не жертви. Бо я прийшов кликати не праведних, а грішних.”

Митник Матей на заклик Ісуса встав і пішов слідом за Ним. Тоді Ісус зайшов до нього в гості. Напевно, Матей не сподівався такого розвитку подій. І не дивно, що з такої оказії зійшлися місцеві «грішники і митарі», як їх називає Писання, які напевно не зустрілися би з Христом деінде. Христос не боїться бути з ними, не соромиться їх, але чітко знає, чому прийшов. Як почуваєшся ти, коли потрапляєш у середовище людей, які живуть по-іншому, ніж ти? Чи ти можеш з ними чимось поділитися?

У цьому тексті Ісус каже, що прийшов кликати не праведних, а грішних. Господь сідає за один стіл з недосконалими, несвятими, і тим справді підтверджує своє прагнення бути з тими, хто не сяє святістю. Він прийшов кликати тих, хто зустрічається з гріхом, хто спотикається, хто ранить себе сам і ранить інших. Кожен з нас потрібен Господові, кожен з нас Йому важливий і цінний. Ти потрібен Богу навіть тоді, коли соромно звести погляд вгору, коли під тягарем власних гріхів і помилок здається, що не гідний бути Його учнем.

Здорові не потребують лікаря, лише хворі. Чи фарисеї були здоровими? Чи, може, лише вдавали з себе здорових? Лікар напевно нічим не може допомогти тому, хто переконаний, що здоровий. Визнавати свої хиби, свої рани – неприємно і нелегко. Проте, якщо носити їх у собі, то шансів на зцілення залишається так мало. Якщо почуєш, що потребуєш співчутливої допомоги й милосердя, то завжди можеш спробувати звернутися до Ісуса. 

Послухай цей Євангельський уривок вдруге та зосередься на поведінці та словах Христа.

Просімо в Господа відваги іти слідом за Ним.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.