18
04.2024
Прп. Івана, учня св. Григорія Декаполіта Лк 22, 55-62
0,00 / 0,00

Monday, 01 липня 2019

Звичайний період, Мт 8, 18-22
Мартини, Галини, Оттона

Починаючи цю молитву, спробуй попросити Св. Духа про стишення всіх твоїх внутрішніх діалогів і ласку доброї молитви.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 8, 18-22

Побачивши силу народу навколо себе, Ісус звелів відплисти на другий бік.
І приступивши один книжник, сказав до нього: “Учителю, куди б ти не пішов, я піду за тобою.”
А Ісус каже до нього: “Лисиці мають нори й птиці небесні – гнізда, а Син Чоловічий не має де голову прихилити.”
Другий з учнів сказав до нього: “Господи, дозволь мені піти спершу поховати батька мого.”
Ісус же сказав до нього: “Іди за мною, і зостав мертвим ховати своїх померлих.”

До Ісуса звертається книжник. Знаємо з Євангелія, книжники і фарисеї зазвичай були в опозиції до Христа. Вони пильнують букви Закону, а Христові дії не зовсім відповідають тому старозавітному закону. А Христос зцілює в суботу, Його учні зривають у суботу колоски, Він їсть за одним столом з митниками і грішниками. Для чого Він так робить? Що хоче тим показати? 

Книжник каже, що хоче йти за Ісусом. Не знаємо, було це зважене рішення чи спонтанне. Ісус попереджає його, що йти за Ним – не завжди легко і солодко, бо й Він сам не завжди має де зупинитися на ніч. Наслідувати Христа сьогодні також часто нелегко. Особливо там, де християн переслідують за їхню віру. Як ти дієш, якщо твоя віра ставить тебе в незручне положення, спричиняє тобі труднощі чи невигоди?

У цьому тексті Ісус говорить з двома – з книжником і учнем. І каже їм зовсім різні речі. Можливо, учень, який хоче повернутися до своїх рідних, чув попередню фразу і завагався. Ісус же каже рішуче: «Іди за мною, і залиш мертвим ховати своїх померлих». Іноді Божа воля буває для нас занадто різкою і незрозумілою. Проте ніхто не знає краще, що для нас буде добрим, аніж Бог. Як я сприймаю те, що відбувається зі мною і на що я не маю впливу? Чи довіряю Богові в цьому?

На завершення цієї молитви спробуй попросити в Господа благодаті довіри і прийняття тієї стежки, якою Він тебе веде.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.