28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Tuesday, 25 червня 2019

Звичайний період, Мт 7, 6, 12-14 
Вільгельма, Люсії

Слово Боже запрошує Тебе йти вузьким шляхом що веде до життя, не боячись відрізнятися, бути в числі небагатьох.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 7, 6, 12-14 

Ісус сказав до своїх учнів: «Не давайте священне собакам, ані не кидайте перел ваших перед свиньми, щоб не потоптали їх ногами й, обернувшись, вас не роздерли. Все, отже, що бажали б ви, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм, – це ж бо закон і пророки. Входьте вузькими дверима, бо просторі ті двері й розлога та дорога, що веде на погибель, і багато нею ходять. Але тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що її знаходять».

«Ісус сказав до своїх учнів: «Не давайте священне собакам, ані не кидайте перел ваших перед свиньми, щоб не потоптали їх ногами й, обернувшись, вас не роздерли». Ці слова Христа насторожують. Він застерігає не роздавати цінне негідним, чи завуальовано спонукає не сприймати когось не по-людськи? Зрештою Він Сам проголошуючи царство Отця в кінці кінців опинився серед засуджених до страти. Кого, чим і як я обдаровую моїм щоденним життям? Як це пов’язано з моїми цінностями, вірою, посланням християнської любові?

Згадуючи закон і пророків Ісус натякає на великий пласт мудрості, що зродився з вікових подорожей вибраного народу разом із Богом. Це прості правила: не шукай собі задля звитяги чи гонору зайвого клопоту і чини добро іншим просто, скромно і щедро. Чини те, що хотів би отримати і так, як би хотів отримати. Це спонукає не просто вчинити щось, а поставити себе на місце свого ближнього і зрозуміти що Він потребує тут і тепер і як саме я цьому можу зарадити.

Вузька дорога особлива тим що її треба шукати, вона не надто очевидна. І цим вона не просто складна, а цікава і неповторна. Це дорога в якій людина покликана зрозуміти, що знайти цей шлях і йти ним можливо лише з мудрістю і силою Бога. Дозволь Богові взяти тебе за руку…

Приймаючи свої життєві обставини, дозволь Богові покликати тебе йти таким шляхом, як Він хоче. Довіряй Йому через слухняність заповідям і закону любові, незважаючи ні на що.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.