20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Saturday, 22 червня 2019

Великдень, Мт 6, 24-34
Св. Пауліна Ноланського

Стань у присутності Господа і намагайся звільнитися від хвилювання та думок про завтрашній день, Бог про тебе вже подумав.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 6, 24-34

Ніхто не може двом панам служити: бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або триматиметься одного, а того знехтує. Не можете Богові служити – і мамоні.
Ось чому кажу вам: не турбуйтеся вашим життям, що вам їсти та що пити; ні тілом вашим, у що одягнутись. Хіба життя не більш – їжі, тіло – не більш одежі
Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки, а Отець ваш небесний їх годує! Хіба ви від них не вартісніші?
Хто з вас, журячись, спроможен добавити до свого віку хоч один лікоть?
І про одежу чого ж вам клопотатись? Гляньте на польові лілеї, як ростуть вони: не працюють і не прядуть.
Та я кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не вдягався так, як одна з них.
І коли зілля польове, яке сьогодні є, а завтра вкидають його до печі, Бог так одягає, то чи не багато більше вас, маловірні?
Отож не турбуйтеся, промовлявши: Що будемо їсти, що пити й у що зодягнемося?
Про все те побиваються погани. Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне.
Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться.
Не журіться, отже, завтрішнім днем; завтрішній день турбуватиметься сам про себе. Доволі дневі його лиха

Ісус говорить нам:"Не можете Богові служити – і мамоні". Тоді що? або хто? є цей мамона? - від якого застерігає нас Христос, кажучи нам сьогодні, що не можливо служити і йому і Господу одночасно... Безсонні ночі, роздуми про майбутнє, страх завтрашнього дня - ось що таке мамона -це невпевненість, занепокоєння та хвилювання за своє фінансове майбутнє, за своє матеріальне завтра. Все життя від колиски до могили супроводжується страхом і словами:"А що буде завтра?"  Ісус приходить до всього цього і каже Тобі: "Не турбуйся, не журися, довірся Мені, Бог піклується про тебе."

Щоб жити, нам потрібна їжа, одяг, дах над головою і багато іншого і щоб жити гідно, ми звичайно маємо дбати про всі ці речі. Але інколи, наше надмірне хвилювання про завтра, руйнує нам наше сьогодні. І хоча ми живемо в XXI сторіччі i рабство знесене давно, ми залишилися у неволі свого хвилювання. Нас поневолює мамона. Ми раби нашого страху про завтра. Але чи наше майбутнє залежить тільки від наших переживань?  Чи ти дозволяєш Богові піклуватися про Тебе? Чи ти довіряєш Йому?

Турбота про майбутнє, плани, цілі - це є добре. Проте мислення наперед, постійні думки про майбутнє, можуть призвести, до твоєї вічної відсутності в тому моменті, в якому ти находишся тепер. Бо життя не відбувається в майбутньому, а в сьогоденні. Довірся Богу. Намайся відчути зараз Його присутність.

Попросимо Ісуса благодаті, щоб ми могли відчути себе тут і тепер, відчути себе у цьому моменті.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.