25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Wednesday, 19 червня 2019

Великдень, Мт 6, 1-6;16-18
Св. Ромуальда

Час молитви - це час зустрічі з Богом, Він постійно прагне зустрітися з тобою, поговорити, послухати те, що ти хочеш сказати Йому. Тому нехай Його cьогоднішні слова, проникнуть в твоє серце.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 6, 1-6;16-18.

Уважайте добре, щоб ви не чинили ваших добрих учинків перед людьми, які бачили б вас, а то не матимете нагороди в Отця вашого, що на небі.
Отож, коли даєш милостиню, не труби перед собою, як роблять лицеміри по синагогах та вулицях, щоб їх хвалили люди. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду.
Ти ж, коли даєш милостиню, нехай твоя ліва рука не знає, що робить твоя права:
щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі.
А коли молитеся, не будьте як ті лицеміри, що люблять навидноті молитися по синагогах та на перехрестях, щоб показатися людям. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду.
Ти ж, коли молишся, увійди у свою кімнату, зачини за собою двері й молись Отцеві твоєму, що перебуває в тайні, а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі...
 Коли ж ви постите, не будьте сумні, як лицеміри: бо вони виснажують своє обличчя, щоб було видно людям, мовляв, вони постять. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду.
Ти ж, коли постиш, намасти свою голову й умий своє обличчя,
щоб не показати людям, що ти постиш, але Отцеві твоєму, що перебуває в тайні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі.

Придивися до свого духовного життя? Що мотивує тебе до молитви та вчинків милосердя? Тому що, Ісус застерігає нас від лицемірства та нещирості, сьогодні він розповідає нам про три елементи: молитву, піст та милостиню. Вказуючи нам, що, якщо ці вчинки робляться без чистого наміру, яким є любов, якщо вони не вчать нас цієї любові, вони не потрібні, ти не отримаєш нагороду за них від Бога, ця нагорода буде лише земною.

Інколи наша молитва, милостиня, піст служать нам, як самореклама, або засіб для підтримки іміджу. Придивися до своєї молитви, яка вона є? Якщо вона є на показ людям, то звичайно, хтось  побачивши її, можливо і скаже: "Він чи вона є дуже побожні". Тоді ось ці слова вже стали нашою нагородою. Правдива ж молитва, яка є звернена до Бога, це наша інтимна розмова з Ним, це встановлення зв`язку між Ним і тобою, вона служить для перемін в нашому серці, а не для будови позитивного візерунку себе в очах інших. Тільки Бог повинен знати про нашу молитву. Чи траплялося тобі, що твої дії були нещирими? Коли під виглядом благочестя ти хотів досягти власних корисливих цілей? 

Якщо мотиви твоїх вчинків є чистими, основою яких є любов, то слава Богу за це. Однак, якщо ти бачиш, елементи лицемірства у своїй поведінці, проси Господа навчити тебе смиренності, проси Його допомогти тобі жити в Істині.

Попросимо Господа зміцнити нас силою любові Святого Духа.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.