20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Tuesday, 18 червня 2019

Великдень, Мт 5, 43-48
Марка, Єлизавети

На початку цієї молитви спробуй витішити свої думки, прислухайся до слів Господа, та намагайся прийняти їх до свого серця. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 5, 43-48

Ви чули, що було сказано: Люби ближнього свого й ненавидь ворога свого.
А я кажу вам: Любіть ворогів ваших і моліться за тих, що гонять вас;
таким чином станете синами Отця вашого, що на небі, який велить своєму сонцю сходити на злих і на добрих і посилає дощ на праведних і неправедних.
Бо коли ви любите тих, що вас люблять, то яка вам за це нагорода? Хіба не те саме й митарі роблять?
І коли ви вітаєте лише братів ваших, що надзвичайного чините? Хіба не те саме й погани роблять?
Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий.

Сьогодні уривок походить з Нагірної проповіді Ісуса,  який нам показує Отця досконалого у любові, який любить усіх без винятку. Він наголошує, що лише одне, робить нас подібними до Бога - це наша любов до людей і безперервна турбота про них. Ми станемо досконалими, коли навчимося прощати так, як прощає Бог, і любити так, як любить Бог. Чи ти готовий до такої любові? Чи готовий пробачати?

Ісус питає: "Бо коли ви любите тих, що вас люблять, то яка вам за це нагорода?" Легко завжди любити тих, хто любить нас, любити своїх рідних, близьких, ця любов виходить з нашого серця, вона охоплює нас і є автоматичною. Любов же до ворога, до тих хто тебе ненавидить, вимагає ще й сили волі, зусилля, адже треба заставити себе захотіти полюбити цю людину, не бажати їй зла, пробачити її. Спробуй зрозуміти якої досконалості, очікує від тебе Бог…

Ісус просить нас молитися за тих, хто нас ображає. Бо у присутності Бога, ми не можемо ненавидіти іншу людину. Ми не зможемо ненавидіти тих, за кого молимося. Покінчити з жорстокістю в серці, відчути спокій в ньому і свободу, ми можемо молитвою за людину, яку ми хотіли б ненавидіти, яка зробила нам боляче. Чи ти готовий звільнити своє серце від кайданів ненависті, образи, смутку, жалю?

VI. На кінець, просімо Ісуса навчити нас любити, як Отець полюбив нас.  Можливо ти б хотів зараз помолитися за ту людину, яка заподіяла тобі страждання, тоді пригадай її у своїй молитві.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.