28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Monday, 17 червня 2019

Великдень, Мт 5,38-42
Св. Альберта Хмельовського

Розпочни сьогоднішню молитву, проханням про заступництво Святого Духа відкрий для Нього своє серце і розум.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матвія 5,38-42

Ви чули, що було сказано: Око за око, зуб за зуб.
А я кажу вам: не противтеся злому. Хто вдарить тебе в праву щоку, оберни до нього й другу.
Хто хоче позиватися з тобою і взяти з тебе одежу, лиши йому і плащ.
І хто тебе силуватиме йти милю, іди з ним дві.
Дай тому, хто в тебе просить, а хто хоче позичити в тебе, не відвертайся.

Сьогодні в Євангелія, Ісус згадує закон Старого Завіту, з Книги Левит, який дозволяв помсту за завдану шкоду. При цьому Він навчає нас законам Нового завіту, законам любові, незлобивості та терпимості. Христос надає нам приклади християнської поведінки, однак приймати їх буквально, означає абсолютно не побачити їх справжнього сенсу... Можливо тобі здається що Ісус нас закликає в них до беззахисності, чи щоб ми не оборонялися в разі потреби? Але це не так, Своїми словами, Він хоче, щоб ми зрозуміли, що зло не можна викорінити злом. Тільки добро є в стані перемогти його. Неможливо пожежу загасити тим же вогнем, лише водою. Його приклади cьогодні, є рецептом для нас, як цей світ зробити кращим.

Можливо, ти ще й досі живеш законом "око за око, зуб за зуб". Але Ісус сьогодні ставить перед нами конкретне завдання: "Хто вдарить тебе в праву щоку, оберни до нього й другу". Теоретично, ми звичайно погоджуємося з цим, але ... як це виглядає на практиці в нашому житті? Пригадай ті моменти, коли хтось зробив тобі боляче, образив тебе, зневажив. Що тоді перше з'явилося у твоїй голові? "Я прощаю" або, можливо, "Я помщуся", чи "я тобі покажу"?

Закон любові Ісуса не тільки виключає відплату і помсту, але він запрошує нас бути щедрими в добро і в любов до свого ближнього. І в особливий спосіб, бути щедрим до людини, яка завдала тобі цей біль чи труднощі.

Просімо Ісуса Христа, щоб наші серця стали вільними від бажання помсти, усілякого зла та образи.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.