29
03.2024
Прп. Марка, єп. Аретусійського, і Кирила дияк., та інших, що з ним постраждали при Юліані, мучителеві Мт 27, 45-56
0,00 / 0,00

Sunday, 16 червня 2019

Великдень, Йн 16,12-15
Пресвятої Трійці

У сьогоднішньому Євангелія Ісус говорить нам про істину, яку нам може відкрити Святий Дух. Відчини своє серце для Нього під час цієї молитви.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 16,12-15

Багато ще я маю вам повідати, та не перенесли б ви нині.
Тож коли зійде той, Дух істини, він і наведе вас на всю правду, - він бо не промовлятиме від себе, лише буде повідати, що вчує, і звістить те, що настане.
І прославить він мене, бо з мого візьме і звістить вам.
Усе, що Отець має, - моє. Тим то й сказав я вам, що він з мого візьме і звістить вам.
Ще трохи, і ви не побачите мене більше, і знову ще трохи, - і побачите мене: я бо йду до Отця.

Сьогодні Ісус пояснює своїм учням, що вони не в змозі прийняти й вмістити відразу усієї правди. Що одкровення, пізнання істини, це є поступовий процес. Так само як і ми не починаємо навчати дітей алгебри чи геометрії зі складних теорем і аксіом, але поступово підводимо їх до складних речей, то так само діє і Бог; відкриває нам Свою правду, поступово. Бог дає нам те, що ми є в силах засвоїти та прийняти. Чи відчуваєш ти в собі прагнення шукати істину? Ти можеш попросити Святого Духа пробудити в собі це.

Ти, мабуть, як і усі, шукаєш вичерпні, конкретні відповіді на свої питання про істини віри, її основи, догми. Але. Боже одкровення не має кінця. Велич Бога полягає в Його невичерпності. Ніхто ще не пізнав і не збагнув усього того, що Ісус сказав та зробив для нас. Але перебуваючи зі Святим Духом, Духом Істини, який постійно діє і відкриває Себе людям, ми наближаємося до Божої правди. Які ти маєш способи на пошуки правди?

Іноді нам здається що "істина" це лише якесь знання, інформація, обмежуємо Боже Одкровення, тільки до того, що чуємо від богословів чи проповідників, або  тільки до того, що написано в Біблії, але ж після написання Біблії, Бог не перестав до нас промовляти та діяти в нас. Ісус це не книжковий персонаж, про якого вистачить просто прочитати чи почути, Одкровення не приходить до нас через опис або книги. Чим тісніший ми маємо зв'язок з Богом, тим більше Він зможе сказати нам і відкрити нам.

Помолимося щоб Святий Дух провадив нас до глибшого пізнання Бога, до правди про Бога та Його любові.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.