19
04.2024
Прп. Івана, старопечерника Лк 22, 63-71
0,00 / 0,00

Monday, 10 червня 2019

Великдень, Йн 2, 1-11
Пресвятої Діви Марії, Матері Церкви

Кожна людина святкує важливі події свого життя. Розділяючи  радість,  а  в деяких випадках , смуток з іншими людьми. Часто ці особи є близькими, рідними.  В сьогоднішньому Євангелії Ісус також святкує і перебуває зі своїми родичами та учнями.  Спробуй слухаючи це Євангеліє уявити сцену весілля, закоханих молодих, гостей, Ісуса з апостолами та Марією, себе. Попроси Святого Духа аби провадив Тебе в цій молитві. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 2, 1-11 

Третього ж дня весілля відбувалося в Кані Галилейській, і була там мати Ісусова.
Отож запрошено на те весілля й Ісуса та його учнів.
Коли ж не вистачило вина, мати Ісусова й каже до нього: «Вина в них нема.»
Відрік їй Ісус: «Що мені, жінко, - а й тобі? Таж не прийшла година моя!»
Але мати його мовила до слуг: «Що лиш скаже вам, - робіть.»
Було ж там шестеро кам'яних посудин на воду, щоб очищуватися по-юдейському; кожна вміщала дві або три мірки.
Сказав їм Ісус: «Наповніть посудини водою.» Вони й виповнили їх по вінця.
А він їм далі каже: «Зачерпніть тепер та й несіть до старости весільного.» Тож понесли.
Коли ж покуштував староста воду, що на вино обернулась, - а не знав же, звідки воно взялося: слуги лише знали, котрі води зачерпнули були, - то закликав староста молодого
і до нього мовив; «Всяк чоловік добре вино спершу подає, а гірше, - як уп'ються. Ти ж приховав добре вино аж он по сю пору.»
Ось такий чудес початок учинив Ісус у Кані Галилейській, і велич тим свою об'явив, - тож і учні його увірували в нього.


“Вина в них нема” каже Марія, знаючи наперед , що її Син може в цьому допомогти. 
Символізм вина в біблії є дуже різноманітним. Але завжди вказує на засіб до зцілення. 
Чи пригадуєш такі моменти зі свого життя, коли щось завершилось. Коли ти чітко відчував брак чогось чи може відсутність Когось.

Ісус називає свою маму “жінко”, що для сучасної людини може звучати незрозуміло і можливо різко. Але в тогочасному ізраїльському місті – це слово було радше формою пошани. Які відчуття і думки з’являються в Тебе коли думаєш про цей сповнений поваги та любові зв’язок дитини і мами?

Коли слухатимеш цей уривок з Євангелія  вдруге, зверни увагу на події, котрі відбуваються після слів “Що лиш скаже Вам- робіть”. Особлива динаміка , якою вони наповнені. 

Євангелія від Йоана 2, 1-11

На завершення,  поговори з Марією, попроси її аби завжди у  ситуаціях нестачі чи браку чогось скеровувала Тебе до свого Сина. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духові.