23
04.2024
Св. славн. вмч., переможця й чудотв. Юрія Лк 23, 13-25
0,00 / 0,00

Saturday, 08 червня 2019

Великдень, Йн 21, 20-25
Максима, Северина

В хвилині тиші постараюся зосередитися, щоб бути уважним та небайдужим на слово сьогоднішнього Євангелія, яке свідчить нам про щось надзвичайно важливе.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 21, 20-25

Того часу Петро, обернувшись, побачив учня, якого любив Ісус, котрий йшов слідом, – того, який на вечері припав до Його грудей і запитував: «Господи, хто зрадить Тебе?» І як побачив його Петро, то говорить Ісусу: «Господи, а що з оцим?» Каже йому Ісус: «Якщо хочу, щоб він залишився, доки прийду, – що тобі до того? Ти йди слідом за Мною!» І рознеслося це слово між братами, що той учень не помре. Та Ісус не сказав йому, що не помре, але: «Якщо хочу, щоб він залишився, доки прийду, – що тобі до того?» Це той учень, котрий свідчить про це, який і написав оце. І знаємо, що його свідчення правдиве. Є також багато й іншого, що вчинив Ісус та, якби докладно описати все, то, думаю, що і самому світу не вмістити книг, які б стали писати.

Нерідко трапляється, що, подібно до Петра, ідучи за Господом, ми починаємо ніби порівнювати себе з іншими. А що з оцим чи отим? Чи вони кращі за мене, а чи може  я за них? Чому мені щось дається чи посилається так, а комусь інакше?

Та Господь не хоче, щоб Петро порівнював себе з іншим учнем, щоб задавався подібним ж питаннями. Знаємо, що Петру судилася мученицька смерть у Римі, Йоану ж довге життя. Але слово Ісуса до Петра є простим та прямим: «що тобі до того? Ти йди слідом за Мною!». Кожен з нас покликаний прийняти свій життєвий шлях та послаництво, без зайвих порівнянь чи заздрощів. 

Але так чи інакше, обидва апостоли покликані свідчити про Ісуса та прославляти Бога – кожен в свій спосіб. Свідченням Петра є його служіння та смерть, свідченням Йоана – його Євангеліє, в якому він переказує нам свій досвід перебування з Ісусом Христом. Також і ми запрошені своїм життям, словом та ділом свідчити свою віру та прославляти Бога – чи то нашим життям, чи ж, навіть, і смертю. Все на славу Божу!

Просімо про благодать доброго розпізнання своїх життєвих доріг, на яких і ми могли б краще прославити Бога.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.