28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Tuesday, 28 травня 2019

Великдень, Йн 16, 5-11
Яромира, Юстини

Роздивись довкола, що оточує тебе?  Місце в якому перебуваєш може стати місцем зустрічі з твоїм Господом. Зосередься на своїх відчуттях в цю хвилину. Віддай їх усі твоєму Господу, що зараз дивиться на тебе. Він радітиме твоїм дарунком. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 16, 5-11

Тепер же я іду до того, хто послав мене, - і жаден з вас мене не питає: Куди йдеш?
Та що я вам це сказав, то серце ваше смутку сповнилося.
Кажу вам, однак, правду: Ліпше для вас, щоб я відійшов. Бо коли не відійду, то Утішитель до вас не зійде. Якщо ж відійду, - пришлю його до вас.
І коли прийде він, то переконає світ у грісі, у справедливості, і в засуді:
щодо гріха - бо не вірують у мене,
щодо справедливости - бо йду до Отця мого, і ви мене вже не побачите;
щодо засуду - бо князь цього світу засуджений. 12. Багато ще я маю вам повідати, та не перенесли б ви нині.

Ісус сповіщає учням прихід Утішителя, адже його учні засмучені. Вони стривожені бо чують про дивний «відхід» Ісуса. Все, що можуть зрозуміти – це те, що їх очікує розлука. Вони противляться думці про те, що залишаються самі одні, адже без Нього апостоли - це просто збіговисько дивних чоловіків, які покинули свої сім’ї, працю, становище. Без Ісуса апостоли, - просто чоловіки які постійно сперечаються та  конкурують між собою, вони знають про це і їм від цього лячно. Перспектива їхніх сподівань похитнулася, на її місці з’являється тривога про майбутнє. 

Ісус знає думки і серця своїх учнів: «Та від того, що це Я сказав вам, серце ваше наповнилось смутком». Ісус знає думки твого серця також. Йому відомі твої страхи, непевність, розчарування. Він знає як сильно ти шукаєш утвердження, запевнення, гарантії для себе того, що все буде добре. Господь бачить як ти, перебуваючи в складних обставинах починєш «рятувати» себе саму. Єдиний спосіб яким людина може порадити собі із складною дійсністю – це змінити своє відношення до неї. Як часто ти міняєш своє відношення до всього у що вірила в моментах коли тобі важко.

Ісус дає відповідь своїм учням:» Я правду кажу вам: Краще для вас, щоб пішов Я, бо як Я не піду, Утішитель не прийде до вас. А коли Я піду, то пошлю вам Його»  Відповідь Ісуса – Святий Дух. Це Він приносить нову перспективу життя! Він відкриває новий сенс твоєї історії. Він змінює саму дійсність, а не твоє ставлення до неї!

Просімо в Господа ласки прийняти дар Утішителя, щоб бути чутливими на Його діяння у нашому житті та світі, щоб бути добрим знаряддям в Божих руках.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.