29
03.2024
Прп. Марка, єп. Аретусійського, і Кирила дияк., та інших, що з ним постраждали при Юліані, мучителеві Мт 27, 45-56
0,00 / 0,00

Wednesday, 22 травня 2019

Великдень, Йн 15, 1-8
Св. Рити Кассійської

Сьогодні Ісус заохочує своїх учнів аби вони перебували в Його науці і разом з тим приносили плоди слави для Бога Отця. Просімо Ісуса про прагнення глибоко перебування в Ньому. 

Слово Боже походить з Євангелія від Йоана 15, 1-8

 "Я - виноградина правдива, а мій Отець - виноградар.
Кожну в мені гілку, яка не приносить плоду, відрізує він. А кожну, яка вроджує плід, він очищує, аби ще більше плоду давала. 
Уже і ви чисті -, словом, яким промовляв я до вас.
У мені перебувайте - а я у вас! Як неспроможна гілка сама з себе плоду принести, якщо не перебуватиме вона на виноградині, ось так і ви, якщо не перебуватимете в мені.
Я виноградина, ви - гілки. Хто перебуває в мені, а я в ньому, - той плід приносить щедро. Без мене ж ви нічого чинити не можете.
Якщо хтось у мені не перебуває, той, мов гілка, буде викинутий геть і всохне; їх бо збирають, кидають у вогонь, - і вони згоряють!
Коли ж ви в мені перебуватимете, і мої слова в вас перебуватимуть, - просіте тоді, чого лиш забажаєте, і воно здійсниться для вас.
Тим Отець мій прославляється, коли ви плід щедро приносите, - тож і учнями моїми станете".

Цей уривок з Євангелія в алегоричний спосіб показує, суть наших відносин з Христом. Ісус порівнює Бога Отця, до доброго господаря, який з любов'ю доглядає за своїм виноградним кущем і очікує плодів від нього. Ісус - є виноградною лозою, яка є джерелом життєдайної сили для гілок, тобто нас віруючих. Подумай якою ти гілкою є на цій лозі? Що є твоєю життєдайною силою?

Зазвичай, ми всі окреслюємо себе як Християн. Але...чи насправді наша формальна приналежність до церкви, прийняття Святих Таїнств приносить плоди. Коли ми не живемо Божим словом - тоді ми не спроможні черпати з Нього життєдайної сили, не взмозі перебувати глибоко в Ньому. Ми лише формально належимо до Церкви, до Християн, ми як гілки без плоду і без сили, усихаємо. Інший тип, це практикуючі люди, але без "живої віри", ми можемо належати до спільноти, приступати до Святих Таїнств, але не мати, свого особистого зв'язку з Господом, ми ніби ззовні, творимо видимість, стаємо гілками з буйним гарним листям - але також без плодів. І Добрий Господар, піклуючись про Свій виноградний кущ, відрізає і спалює такі гілки.

Правдиве перебування в Ісусі, приносить шляхетні плоди на Славу Господа, ми маємо дозволити проникати Його любові з цього виникає глибока взаємність, не тільки з Господом, але і між нами Християнами - ми тоді творимо правдиву спільноту, творимо Церкву, джерелом якої є любов Христа і Його слово.

Просимо сьогодні Господа, щоб допоміг нам відчути себе частиною Християнської Церкви, і поглибив наше перебування в Ісусі.

Слава Отцю...