24
04.2024
Св. мч. Сави Стратилата, воєводи Лк 23, 26-32
0,00 / 0,00

Thursday, 16 травня 2019

Великдень, Йн 13, 16-20
Св. Андрія Боболі

Проси Святого Духа наповнити тебе своєю присутністю і подарувати тобі благодать плідної молитви.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 13, 16-20:

Того часу Ісус обмивши своїм учням ноги каже до них: «Істинно, істинно говорю вам: Слуга не більший за пана свого, а посланий не більший за того, хто послав його. Знавши те, щасливі будете, коли так чинитимете. Говорю я не про всіх вас, знаю бо, кого обрав я, але щоб збулося Писання: Хто їсть зі мною хліб, той п’яту свою підніс на мене. Ось нині говорю вам, перед тим, як настане воно, щоб, коли настане, вірили ви, що я – Сущий.  Істинно, істинно говорю вам: Хто приймає того, кого я пошлю, той мене приймає; а хто мене приймає – приймає того, який послав мене.»

Ісус Христос є образом невидимого Бога. Він був посланий Отцем, щоб показати людям милосердне обличчя Бога Творця. Ісус приніс нам любов Бога який хоче щоб всі люди спаслися і досягли повноти життя для якого вони були створені. 

Наш Спаситель є втіленим Сином Бога. Ісус не напівбог і не напівлюдина, Він – Богочоловік. І своїм прикладом Він намагався показати своїм учням дорогу  до щасливого життя Божої дитини – бути добрими і милосердними, обмивати ноги один одному, тобто любити ближнього і не осуджувати нікого. «Щасливі будете, коли так чинитимете» - каже нам Ісус. 

Один німецький художник намалював Ісуса який обмиває ноги апостолу Петру. На картині апостол сидить обличчям до глядача, а Ісус нахилившись над мискою обмиває йому ноги. Видимо спину Христа, а у брудній воді у мисці відзеркалюється його обличчя.  Цей образ добре відображає те, чого Ісус чекає від кожного з нас: виявляти милосердя до ближнього нашими вчинками, бо у проблемах і стражданнях ближнього можемо побачити самого Христа. Подумай, чи охоче ти допомагаєш ближнім у потребі? Чи страждання інших людей спонукає тебе до конкретних вчинків милосердя? Послухай ще раз Євангеліє і подумай над тим, чи міг би ти бути уважнішим до твоїх ближніх...

Сьогодні можеш постановити собі все більше пізнавати і любити Ісуса Христа, щоб завжди приймати Його як посланого Богом Спасителя. А також проси Ісуса допомогти тобі бути милосердним і уважним до ближніх.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.