28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Saturday, 27 квітня 2019

Великдень, Мк 16, 9-15
Субота Великодньої Октави

Христос воскрес! Кожне слово, щоб бути дійсно почутим, потребує уваги. Тож спробуй зосередити свою увагу в хвилині тиші, щоб почути Слово Боже.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 16, 9-15

Як Ісус воскрес уранці першого дня тижня, то з’явився найперше Марії Магдалині, з якої вигнав сім бісів. Пішовши, вона сповістила тим, що були з Ним, які плакали й ридали. І оці, почувши, що Він живий і що вона бачила Його, не повірили. Після цього Він з’явився в іншому вигляді двом з них, коли вони подорожували і йшли до села. А ті вже, пішовши, сповістили іншим, але і їм не повірили. Нарешті Він з’явився Одинадцятьом, коли вони були за столом. Він докоряв їм за їхнє невірство і скам’янілість серця, тому що не повірили тим, які побачили Його воскреслого. І Він сказав їм: «Ідучи по цілому світі, проповідуйте Євангеліє усьому творінню».

Євангеліє цього дня є ніби коротким переказом євангельських читань попередніх днів. Особливий наголос у ньому робиться на те, як важко навіть вибраним учням повірити у факт воскресіння. Часто нам легше залишатися всередині нашої звичної життєвої логіки, де є місце для звичайного успіху та, навіть, для поразки, але нелегко знайти місце для Божого чуда.

Воскреслий Христос з’являється Марії Магдалині, перетворюючі її гіркий плач на невимовну радість. Подорожує з двома іншими учнями до Емаусу, розсіюючи їхні сумніви та смуток. Спочатку невпізнаний, дає себе впізнати через слово чи жест, що промовляють до серця учнів. Але тим, хто сам того не досвідчив, а лише почув про Воскресіння, все ще легше залишатися в плачі та риданні…

Зрештою, і ті що не вірили словам, самі досвідчили Воскреслого. Ісус докоряє їм за невірство та скам’янілість серця, але посилає їх у великий світ свідчити Євангеліє для всього творіння, по всі часи і аж до кінця світу. 

Просімо Воскреслого Господа про благодать увірувати серцем в Його Воскресіння, досвідчити присутність живого Ісуса в нашому часі та твоїх конкретних життєвих обставинах, щоб могти ділитися цим досвідом з іншими

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.