25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Wednesday, 17 квітня 2019

Великий Піст, Мт 26, 14 – 25
Велика Середа

Світ довкола тебе далеко не ідеальний. Але для Бога це не привід, щоб його залишити або до нього збайдужіти. Він зараз поруч із тобою, максимально заанґажований у твоє життя. Подумай про це хоча б мить.

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від святого Матвія

Мт 26, 14 – 25

Тоді один із дванадцятьох, що звався Юда Іскаріотський, подався до первосвящеників
і каже: “Що хочете мені дати, і я вам його видам?” Ті відважили йому тридцять срібняків.
І з того часу він шукав доброї нагоди, щоб його видати.
Першого дня Опрісноків приступили учні до Ісуса й питають: “Де хочеш, щоб ми приготовили тобі їсти Пасху?”
Він відповів їм: “Ідіть до такого ось одного в місто й скажіть йому: Учитель каже: Час мій близько, тож у тебе споряджу Пасху з учнями моїми.”
Учні зробили так, як їм звелів Ісус, і приготовили Пасху.
Коли ж настав вечір, сів він до столу з дванадцятьма учнями,
і коли вони їли, він промовив: “Істинно, кажу вам: Один з вас мене зрадить.”
Засмучені глибоко, почали кожний з них запитувати його: “Чи то часом не я, Господи?”
Він відповів: “Хто вклав зо мною руку в миску, той мене зрадить.
Син Чоловічий іде, як написано про нього, та горе тому чоловікові, що зрадить Сина Чоловічого! Ліпше було б тому чоловікові не народитись!”
А Юда, зрадник його, і собі озвався: “Чи то часом не я, Учителю?” Каже Ісус до нього: “Ти мовив.”

Юда зраджує Ісуса. Йому стало не по дорозі із  цим Учителем із Назарету. Можливо носив у собі надії, що не справдилися, очікування, які не здійснилися, або страх, природи якого не знаємо. Ми не знаємо також, чи справді Юда був настільки розтлінний, чи можливо хотів як краще, але вийшло зле. 

Зрада Ісуса означає, що Його видадуть тим, хто Його скривдить. Здається, що Юда зробив так заради збагачення. Хоча можливо, він носив у собі також інші, приховані мотиви. Але факт залишається фактом – Ісуса видали. Це слово може асоціюватися із викиданням когось із свого життя, відкиненням людини, віддаленням. Скільки разів ти чиниш так по відношенню до своїх ближніх? 

Ісус також видає…але самого себе.  Робить це для тебе. Цей акт має інший характер, ніж той, що вчинив Юда. Ісус чинить це з любові до тебе. У сьогоднішньому тексті нам це показує сцена приготування Пасхи, підчас якої Ісус видає себе для тебе. Приносить себе у куснику хліба на твоїх долонях. Що ти у зв’язку із цим відчуваєш?

Можна видати когось, або видати самого себе. Що тобі ближче? Проси Господа благодаті наслідування Його у всьому, особливо у любові, котра не зраджує інших, але віддається заради них. 

Слава Отцю…