24
04.2024
Св. мч. Сави Стратилата, воєводи Лк 23, 26-32
0,00 / 0,00

Friday, 12 квітня 2019

Великий Піст, Йн 10, 31-42
Зенона, Любослава

Звернися до Святого Духа із проханням, щоб навчив тебе бути чуйним до натхнень Божої любові і дав тобі здатність читати знаки часу, на твоєму шляху.

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від Святого Йоана 

Йн 10, 31-42

Юдеї знов ухопили за каміння, щоб каменувати його.
Тоді мовив до них Ісус: «Багато добрих діл появив я вам від Отця мого. За котре з тих діл каменуєте ви мене?»
А юдеї відповіли йому: «За добре діло ми тебе не каменуємо, але - за богохульство! За те, що, людиною бувши, Бога з себе робиш!»
Озвався до них Ісус: «Хіба не написано в законі вашім: Я сказав: ви - боги?
Коли закон, отже, богами тих зве, до кого слово Боже було, - а Писання годі усунути! -
то до того, кого Отець освятив і у світ послав, говорите ви: Ти богохульство вирікаєш, - бо я сказав, що я - Син Божий?
Не вірте мені, якщо я не роблю діл Отця мого!
Коли ж роблю, то, мені не віривши, ділам бодай вірте, щоб спізнали ви й увірували, що Отець у мені, і я в Отці.»
І знову бажали вони його схопити, та уник він їхніх рук.
І пішов знову на той бік Йордану, на місце, де Йоан спершу христив, - і перебував там.
Багато людей посходилось до нього і казали: «Не вчинив Йоан ані одного чуда, та все, що Йоан говорив про нього, - була істина.»
І увірували у нього численні.

Сьогоднішнє Євангеліє показує відкинутого Ісуса. Юдеї хотіли Його каменувати. Причиною було нерозуміння Божого плану спасіння. Так трапляється, що люди відкидають Бога тому, що Його не розуміють. Не можуть прийняти Його таким, як Він є, тому що для цього їм би довелося змінювати вже усталені переконання, на яких базують слушність своєї думки. 

Опоненти Ісуса часто використовували Святе Письмо, яке досконало знали. Слово Боже є правдою. Однак знати його - це замало. Треба його слухати і теж слухатися його. Це засвідчив сам Христос, котрий був слухняним аж до смерті. Чи ти віриш і довіряєш тому, що Бог говорить до тебе у Слові?

Ісус після суперечок з євреями пішов за Йордан. Пішов до язичників. Ті, що були Вибраним Народом, не хотіли у Нього вірити, тому перебував там, де був бажаним. Бог хоче привести до себе всіх. Як ти співпрацюєш із ним у справі спасіння?

На завершення зізнайся Ісусові у своїх почуттях на думку про Його послух аж до смерті. Проси Його, щоб перемінив тебе силою своєї Жертви, щоб ти, вщеплений у його смерть, жив не для себе, а для Нього. 

Слава Отцю…