23
04.2024
Св. славн. вмч., переможця й чудотв. Юрія Лк 23, 13-25
0,00 / 0,00

Sunday, 07 квітня 2019

Великий Піст, Йн 8, 1-11
5 неділя Великого Посту

Приводячи до Ісуса жінку, спійману на перелюбі, фарисеї вже вкотре випробовують Його. Спробуй побачити у цьому фрагменті Євангелія милосердя Бога, котрий повертає грішниці гідність, а зарозумілих і самовпевнених присоромлює, вибиваючи їм з рук каміння. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Святого Йоана

Йн 8, 1-11

Подавсь Ісус на Оливну гору.
Та вдосвіта знову прибув до храму, й усі люди посходились до нього; він же, сівши, навчав їх.
І привели тоді книжники і фарисеї до нього жінку, спійману на перелюбі, поставили її посередині,
і кажуть до нього: «Учителю, жінку оцю спіймано саме на перелюбнім вчинку.
Каменувати отаких приписав нам Мойсей у законі. Що ж ти на те?»
Іспитували вони його, казавши так, - щоб мати чим оскаржити його. А Ісус нахилився додолу і писав пальцем по землі.
А що вони наполягали та допитувалися в нього, то він підвівсь і каже до них: «Хто з вас без гріха, - нехай перший кидає у неї камінь!»
І знову нахилившись, писав по землі.
Почувши таке, почали вони виходити один по одному, почавши з щонайстарших аж до останніх. І залишилися тільки Ісус та жінка, що стояла посередині.
Підвівсь Ісус, а нікого, крім жінки, не побачивши, мовить до неї: «Де ж вони, жінко, оті твої обвинувачі? Ніхто не осудив тебе?»
«Ніхто, Господи», -відповіла. Тоді Ісус до неї: «То і я тебе не осуджую. Йди та вже віднині не гріши.»

Досвідчити милосердя у своєму житті

Це Євангеліє про Боже милосердя. Фарисеї приводять до Ісуса жінку, яку спіймали на перелюбі і вимагають, щоб Він відміряв їй покарання, бездушну справедливість на основі Закону. Самі ж вони вважають себе людьми праведними і такими, що Бога бояться. Одна коротка фраза Вчителя і вони розходяться, випускаючи каміння з рук. Пригадай собі, може колись і тобі траплялося поводитися так, як ось ці фарисеї? Засудив когось і прирік? А можливо навпаки всі тицяли у тебе пальцем, як у цю жінку? 

Присоромлені обвинувачі зникають. Залишаються Ісус і жінка. І між ними відбувається діалог милосердя. Він звертається до неї словом: жінко. Можливо вона вже давно не могла поглянути на себе так, як Ісус. Він не лише не засуджує її, але також повертає віру у власну гідність. Кожна твоя зустріч із Ним у Таїнстві Сповіді це діалог милосердя. Дозволь собі почуватися, як ця жінка, котра йде з піднесеною головою, тому що її прийняли і обдарували прощенням.

Сьогодні нехай пробудять твою довіру слова Ісуса, сказані св. Фаустині: «Нехай не боїться наблизитися до мене слабка, грішна душа, бо навіть якщо би мала гріхів більше ніж піску на землі, все це потоне у безодні Мого милосердя».

Сьогодні можеш заново пробудити у собі вдячність Отцеві за милосердя, свідком якого стаєш на сповіді?!

Слава Отцю…