18
04.2024
Прп. Івана, учня св. Григорія Декаполіта Лк 22, 55-62
0,00 / 0,00

Friday, 29 березня 2019

Великий Піст, Мк 12, 28b-34
Вікторина, Євстахії

Пригадай собі ситуацію, коли через безлад чи розсіяність ти не міг знайти у своєму домі якоїсь речі.

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від Святого Марка

Мк 12, 28b-34

Один же з книжників, підійшов і спитав його: "Яка перша з усіх заповідей?"
Ісус відповів: "Перша - Слухай Ізраїлю! Наш Господь Бог - Господь Єдиний,
і будеш любити Господа, Бога твого, всім серцем твоїм, усією душею твоєю, всією думкою твоєю й усією силою твоєю.
А друга: Будеш любити ближнього твого, як себе самого. Іншої, більшої від цих, заповіді немає."
І сказав йому книжник: "Добре, Учителю: ти сказав по правді, що він - Єдиний, і що нема іншого, крім нього.
А й що любити його усім серцем, усім розумом та силою всією, й любити ближнього, немов себе самого, - це більш, ніж усі всепалення та жертви."
Ісус же побачивши, що відрік розумно, сказав до нього: "Ти недалеко від Божого Царства." І ніхто не смів більше його запитувати.

Наша віра часом здається хаосом. Закон, заповіді, релігійні символи, правила духовного життя. Як у цьому всьому віднайтись? Чи я не загубився у своїй вірі? Може я не знаю, де я і що мені робити?

Може книжник з Євангелія був у подібній ситуації? Великі знання, проте втрачений напрямок. Треба мати багато відваги – особливо, якщо маєш якесь помітне становище чи авторитет – щоб прийти до Бога і як простий учень запитати: куди йти, Боже? Покора є благодаттю, яка показує тобі, до кого треба йти за порятунком. Спитай у Бога про те, що є найважливішим у твоєму житті.

Покора це бачити усе в правді. Правда проста. Не вимагає багатоповерхових обґрунтувань. Чи ти здатний на те, щоб подивитися на себе у простоті, без доповнення свого образу різними виправданнями чи обґрунтуваннями?

Дивлячись на Бога, який є Любовю, попроси Його про те, щоб ти міг глибше і по новому відкривати Божу любов у своєму житті. 

Слава Отцю…