28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Monday, 25 березня 2019

Великий Піст, Лк 1, 26-38
Благовіщення Господнє

Пригадай собі одну із відомих тобі ікон на якій зображене Благовіщення. Придивися до вуст Архангела Гавриїла та Марії.

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від святого Луки

Лк 1, 26-38

Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом у місто в Галилеї, якому ім'я Назарет,
до діви, зарученої чоловікові, на ім'я Йосиф, з Давидового дому; ім'я ж діви було Марія.
Ввійшовши до неї ангел, сказав їй: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками.”
Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання.
Ангел їй сказав: “Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога.
Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім'я Ісус.
Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть йому престол Давида, його батька,
і він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню його не буде кінця.”
А Марія сказала до ангела: “Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?”
Ангел, відповідаючи, сказав їй: “Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить; тому й святе, що народиться, назветься Син Божий.
Ось твоя родичка Єлисавета - вона також у своїй старості зачала сина, і оце шостий місяць тій, що її звуть неплідною;
нічого бо немає неможливого в Бога.”
Тоді Марія сказала: “Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!” І ангел відійшов від неї.

«Ми розуміємо один одного без слів», - часто так говорять про своє спілкування люди, які люблять одне одного і дуже споріднені. Коли дивимося на зображення Благовіщення, то нас може здивувати факт, що загалом обидві постаті мають закриті вуста. 

Говорити і слухати треба вміти. Діалог це не лише сказані слова. Це також жести, міміка, налаштування серця, емоції, прагнення бути зрозумілим. Марія – взірець того, як потрібно слухати. Заслухана у Слово Марія показує нам, на чому полягає розмова.

Як виглядає твоя молитва? Ти слухаєш чи радше говориш про себе? Вслухаєшся у Слово Бога, чи радше механічно повторюєш завчені формулювання молитов? Нехай випросить у свого Сина для тебе благодать, вміння говорити і слухати. 

На завершення молитви стань у присутності Марії і попроси її, щоб вона включила тебе до Школи Молитви, щоб ти міг на молитві не лише говорити, але також і слухати. 

Слава Отцю…