20
04.2024
Субота акафістова Мк 8, 27-31
0,00 / 0,00

Thursday, 21 березня 2019

Великий Піст, Лк 16, 19-31
Бенедикта, Любомира

Проси Господа відкрити твоє серце на Слово, щоб ти міг стати вільним і відкритим на ближнього, в якому є Бог. 

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Луки

Лк 16,19-31

Був один чоловік багатий, що одягавсь у кармазин та вісон та бенкетував щодня розкішне.
Убогий же якийсь, на ім'я Лазар, лежав у нього при воротях, увесь струпами вкритий;
він бажав насититися тим, що падало в багатого зо столу; ба навіть пси приходили й лизали рани його.
Та сталося, що помер убогий, і ангели занесли його на лоно Авраама. Помер також багатий, і його поховали.
В аді, терплячи тяжкі муки, зняв він очі й побачив здалека Авраама та Лазаря на його лоні,
і він закричав уголос: Отче Аврааме, змилуйся надо мною і пошли Лазаря, нехай умочить у воду кінець пальця свого й прохолодить язик мій, бо я мучуся в полум'ї цім.
Авраам же промовив: Згадай, мій сину, що ти одержав твої блага за життя свого, так само, як і Лазар свої лиха. Отже, тепер він тішиться тут, а ти мучишся.
А крім того всього між нами й вами вирита велика пропасть, тож ті, що хотіли б перейти звідси до вас, не можуть; ані звідти до нас не переходять.
Отче, сказав багатий, благаю ж тебе, пошли його в дім батька мого;
я маю п'ять братів, нехай він їм скаже, щоб і вони також не прийшли в це місце муки.
Авраам мовив: Мають Мойсея і пророків; нехай їх слухають.
Той відповів: Ні, отче Аврааме, але коли до них прийде хто з мертвих, вони покаються.
А той відозвавсь до нього: Як вони не слухають Мойсея і пророків, то навіть коли хто воскресне з мертвих, не повірять.

На перший погляд видається, що багатий був покараний за те, що був багатим, а Лазар отримав нагороду, тому що був бідним. Проте, серед учнів Ісуса були і дуже багаті люди, такі як Йосиф з Ариматеї, Закхей чи Лазар і Господь не вимагав від них убогості. Отже, йдеться про щось зовсім інше. У іншому уривку Євангелія Ісус говорить: «наскільки ж важко увійти до Царства Божого тим, що покладаються на багатства». Йдеться не про те,  чи маєш ти статки, чи ні, а радше про те, наскільки ти від них вільний., Як із цим у тебе? Маєш щось, до чого ти прив’язаний і що було б важко залишити?

Багатій та Лазар фізично перебувають поруч, але фактично – між ними прірва.  Проблемою багача не були самі багатства, але зацикленість на собі, неспроможність зауважити людину в потребі,  людину, яка ось тут – поруч. Він був настільки прив’язаний до своїх речей, що не помітив як хтось помирає у нього під дверима. А ти також закриваєшся у своєму світі, чи все ж можеш вийти на зустріч ближньому, допомогти потребуючому, що поряд? 

Померли і один, і інший. Та все ж ми тут маємо справу не із покаранням, авторитарно відміряним Богом, а із наслідками рішень, які були прийняті за життя. Багатій надіявся на свої багатства, замкнувся у своєму світі і цього ж досвідчив у шеолі. Лоно Авраама було місцем перебування праведників, що очікували суду, отже, робимо висновок, що Лазар був людиною праведною, що довіряла Богові. Які у тебе виникають відчуття, коли думаєш про наслідки своїх життєвих рішень?

Довір Ісусові те, що найбільше торкнулося тебе на молитві та попроси, щоб вчинив твоє серце вільним від прив’язаностей та відкритим на ближнього.

Слава Отцю…