23
04.2024
Св. славн. вмч., переможця й чудотв. Юрія Лк 23, 13-25
0,00 / 0,00

Wednesday, 20 березня 2019

Великий Піст, Мт 20,17-28
Йосифа, Клавдії

Бог присутній всюди, де б ти не був, і прагне говорити до тебе. У тексті Євангелія, який за мить почуєш, Ісус піднімає тему хреста. Задумайся, яка позиція тобі ближча?

Євангелія від Святого Матвія

Мт 20,17-28

Коли Ісус вирушав у Єрусалим, узяв осібно дванадцятьох і дорогою сказав їм:
“Отож ми вирушаємо в Єрусалим, і Син Чоловічий буде відданий первосвященикам і книжникам, і засудять його на смерть.
І віддадуть його поганам, щоб ті глумилися, катували та розіп'яли його; а третього дня воскресне.”
Тоді підійшла до нього мати Заведеєвих синів зо своїми синами і вклонилась, щоб його про щось попросити.
Той же сказав їй: “Чого бажаєш?” Відповіла йому: “Скажи, щоб оці два сини мої сіли в твоєму Царстві – один праворуч, другий ліворуч тебе.”
У відповідь Ісус мовив: “Не знаєте, про що просите. Чи спроможні ви пити чашу, яку я маю пити?” Сказали йому: “Спроможні.”
Промовив до них: “Чашу мою питимете, але сісти праворуч мене чи ліворуч, – не моє це давати, лише – кому мій Отець приготував.”
Почувши це, десятеро почали нарікати на двох братів.
Ісус же, закликавши їх, сказав: “Ви знаєте, що князі народів панують над ними, а вельможі гнітять їх.
Не так має бути між вами. Але як хтось хотів би у вас бути великий, нехай буде вам слуга.
І хто б хотів у вас бути перший, нехай стане вам за раба.
Так само Син Чоловічий прийшов не для того, щоб йому служили, але – послужити й дати життя своє на викуп за багатьох.”


Прохання про плід: про готовність долати труднощі

У вищезгаданому уривку Євангелія легко помітити, що учні ще не розуміють місії Ісуса. Вони були зосереджені на собі, шукали слави і впевненості у майбутньому. 

Сьогодні для багатьох християн визнання віри коштує життя. Задумайся над тим, чи ти готовий заради Нього хоча б чимось пожертвувати? Чи радше розраховуєш на те, що Бог буде втілювачем твоїх прагнень?

Іноді страждань не уникнути, бо таке життя, але навіть у цих ситуаціях Ісус підтримує нас і бере частину тягара на себе, щоб нам ноша була все-таки посильною і щоб випробування зробили нас сильнішими, а не зламали повністю. 

Бути схожим на Ісуса зовсім не означає прагнути страждань, щоб довести Богові свою любов.  Ісус страждає з любові до світу і жодного разу не каже «я так хочу страждати, Боже, бо я так Тебе люблю». Ні, найвища можлива любов – у готовності віддати життя за ближнього. Тому страждання з любові до Ісуса – це страждання з любові до цього світу, коли твоє і Його серця бються в унісон і ти відчуваєш те саме, що й сам Бог відчуває, зустрічаючись з болем, стражданням і несправедливістю.


Проси Ісуса, щоб навчив тебе не зосереджуватися на собі, а вчинив так, щоб у всіх труднощах та перешкодах ти шукав лише Його.

Слава Отцю…