25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Saturday, 16 березня 2019

Великий Піст, Мт 5, 43-48
Іларіона, Ізабели

Знову прийшов час прислухатися до голосу Господа. Довір Йому цю мить, самого себе і слухай - чого Він тебе сьогодні вчить, до чого запрошує?

Сьогоднішнє слово походить з Євангелія від Святого Матвія 

Мт 5, 43-48

Ви чули, що було сказано: Люби ближнього свого й ненавидь ворога свого.
А я кажу вам: Любіть ворогів ваших і моліться за тих, що гонять вас;
таким чином станете синами Отця вашого, що на небі, який велить своєму сонцю сходити на злих і на добрих і посилає дощ на праведних і неправедних.
Бо коли ви любите тих, що вас люблять, то яка вам за це нагорода? Хіба не те саме й митарі роблять?
І коли ви вітаєте лише братів ваших, що надзвичайного чините? Хіба не те саме й погани роблять?
Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий.”

«А я кажу вам: Любіть ворогів ваших і моліться за тих, що гонять вас; таким чином станете синами Отця вашого, що на небі». Ісус виставляє високу планку. Не можна ділити людей на тих, кого любимо і тих, кого ми ненавидимо. Бог є Отцем всіх людей. А як ти ставишся до менш приязних, до тих, хто тебе кривдить? 

«Велить своєму сонцю сходити на злих і на добрих і посилає дощ на праведних і неправедних». Ісус не вказує причини, чому треба любити ворогів. Треба і все. Любов має бути як сонце, не думати над причинами, чому і куди йому світити. А ти чим керуєшся у стосунках із складними людьми? Наскільки важко тобі прийняти поставу Отця? Скільки егоїзму у твоєму ставленні до інших? 

«Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий». Бути настільки досконалим, як Отець – це план на ціле життя. Треба однак цього прагнути, просити про силу, про самого Святого Духа, котрий наповнює любов’ю та перемінює ціле твоє життя. Якщо ти справді хочеш дорости до очікувань, які має щодо тебе Бог, тоді віддай Йому свої прагнення і проси, щоб допоміг тобі їх реалізувати. 


Проси доброго та милосердного Бога, котрий любить всіх, про безкорисливу та безмежну любов до всіх людей; про любов, що змінює життя. 

Слава Отцю…