25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Monday, 20 березня 2023

Великий Піст, Мр 14, 53-65
Тиждень 4-ий Великого посту

Свв. священномчч., що були єпп. в Херсоні: Василія, Єфрема, Капитона, Євгенія, Етерія й інших.

Дозволь Слову Божому проникнути в твоє серце, спробуй знайти в собі внутрішню тишу, бо за хвилю почнеться твоя спільна мандрівка з Ісусом Пасхальною дорогою.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 14, 53-65.

53 І повели Ісуса до первосвященика; і зібрались усі первосвященики, старші та книжники.
54 Петро ж ішов слідом за ним здалека аж усередину до двору первосвященика і, сівши з слугами, грівся при ватрі.
55 Первосвященики ж і вся рада шукали свідчення на Ісуса, щоб його вбити, та не знаходили.
56 Багато бо свідчило неправдиво проти нього, але свідчення їхні не були згідні.
57 А деякі, підвівшись, так свідчили проти нього ложно:
58 Ми чули, як він говорив: Зруйную храм цей рукотворний і за три дні збудую інший, нерукотворний.
59 Та й це їхнє свідчення не було однозгідне.
60 Тоді первосвященик, уставши посередині, спитав Ісуса, мовивши: Не відказуєш нічого, коли оці свідчать проти тебе?
61 Та він мовчав і нічого не відповідав. Знову спитав його первосвященик і каже йому: Чи ти єси Христос, Син Благословенного?
62 Я є, - відповів Ісус, - і побачите Сина Чоловічого, який сидітиме праворуч Всемогутнього та йтиме по хмарах небесних.
63 Отож первосвященик роздер свою одежу й каже: Навіщо нам іще свідків?
64 Ви чули богохульство! Як вам здається? І всі вони присудили, що смерти він гідний.
65 Тож деякі стали плювати на нього, закривати йому лице й били його по щоках та приказували: Пророкуй! А й слуги били його по обличчі.

Ісуса повели, немов безголосу невинну жертву.  Христос теж мовчить… Старші та первосвященики шукають свідків. Здається, найкращий свідок, що ходив за Христом майже з перших днів – апостол Петро, міг би розповісти найкраще, Ким є його Учитель. Проте, Петро боязко спостерігає і теж мовчить, він добре розуміє, що нікому тут не потрібне справжнє щире свідчення правди. Якщо в людському серці вже зроблено вибір, то все решта потім вживається лише для того, щоб підтвердити і виправдати його. Правда, інша думка, порада, пояснення насправді більше не потрібні. Можливо, цей уривок хоче застерегти і тебе від засліплених пристрастями рішень?

Здається, зло тріумфує. Христос зневажений і несправедливо засуджений через заздрість. Любов і вірність Петра здатна хіба що несміливо слідувати за вчителем до першого натяку на власну небезпеку… Але це – ще не кінець. Це – жертва, що спасає. Можливо в твоєму житті є, чи було щось дуже болісне і безнадійне? Сьогодні ти можеш покласти це на вівтар віри і любові до Бога. Можливо, ці слова нагадують тобі про когось, хто пожертвував чимось для тебе і спонукають до вдячності або покори, терпеливості чи перепрошення?

Звинувачення, що сипляться на голову Христа, не хитають Його в усвідомленні гідності Сина Божого. Диявол, спокушаючи Ісуса на пустині, сказав: «Якщо Ти Син Божий…» Спокуса доводити комусь чи собі, що ти маєш значення і гідність, може серйозно порушити наші стосунки з Богом, з самим собою і з іншими людьми. Іноді в житті стається щось, що немовби вибиває нас із сідла, боляче скидає додолу. Споглянь: Христос знає, хто Він, і також знає, хто ти. Якщо Божий Син любить тебе до останньої краплі крові і ти в це віриш, то чи так багато варті всі людські несправедливі обвинувачення?

Терпіння – це великий досвід. Зазвичай, людей, котрі допомогли і супроводили нас в якомусь випробуванні, ми дуже цінуємо. Проте, в кожному нашому випробуванні завжди присутній Христос… Іноді як Спаситель, що чудесно рятує від небезпеки, а іноді як великий Вчитель смирення, віри і жертовної любові. Спробуй довіряти Йому попри все!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.