23
04.2024
Св. славн. вмч., переможця й чудотв. Юрія Лк 23, 13-25
0,00 / 0,00

Thursday, 09 лютого 2023

Звичайний період, Мр 13, 31 – 14, 2
Перенесення чесних мощів св.прп. Йоана Золотоустого

Прошу в Бога уваги та мудрості для розуміння Його святого Слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 13, 31 – 14, 2.

Сказав Господь своїм учням:
31. Небо й земля пройдуть, слова ж мої не пройдуть.
32. Про день же той чи годину, ніхто не знає: ні ангели на небі, ні Син, тільки Отець. 33. Глядіть, чувайте, не знаєте бо, коли настане той час. 34. І воно так, як чоловік, що, від'їзджаючи, зоставив свій дім, дав слугам своїм владу й кожному роботу і велів воротареві пильнувати. 35. Так пильнуйте і ви, бо не знаєте, коли прийде пан дому, увечері чи опівночі, чи як запіє півень, чи уранці, 36. щоб коли вернеться несподівано, не застав вас уві сні. 37. А що вам кажу, кажу всім: чувайте!
1. Два дні ж по тому мала бути Пасха й Опрісноки, і первосвященики та книжники шукали, як би його схопити підступом і вбити, 2. та казали: – Тільки не під час свята, щоб не було розруху в народі.

Сьогодні Господь пригадує нам про Своє друге пришестя. Коли це трапиться, якого дня, року, о котрій годині – про це не знають ані ангели, ані Син, бо не було на це волі Отця. І вже, напевно, не знає про це жодна людина. Точна дата є тільки в Божих планах. Знаємо, що ангели будуть попереджені, бо вони прислуговуватимуть Богові, а для людей це трапиться зненацька. Втім, Ісус не хоче нас налякати, а хоче підготувати до неминучих Божих задумів. Тож варто дослухатись до Його слів та довіряти Йому. Чи довіряю я Богові, чи дослухаюсь до того, що Він мені хоче сказати?

Живемо у світі, який щоразу глибше занурюється у темряву незнання, байдужості, гріха. Для багатьох сучасних людей Христове вчення не є авторитетним. І як ніколи з любов’ю та турботою звучать для нас Його слова: «Чувайте!», «Моліться!», «Будьте готовими!». Не дрімати духовно, пильнувати те, що важливе, потрібно завжди. І немає сенсу думати-гадати про день і годину, адже ми маємо знати, що кожний день і кожна година – це найкращий час, щоб зустрітися з Ним. До того ж кожен з нас має своє завдання, свою роботу, кожному дано особливе проявлення Духа на користь іншим.

Наше життя може видаватися нам найтемнішою ніччю-страстями, схожою на Ісусову ніч перед розп’яттям, коли ввечері Він віддав себе на споживання учням, опівночі пережив зраду, коли заспівав півень – відрікся Петро, а на світанку – відбувся несправедливий суд. Ми ж очікуємо справедливого суду. Тому щодня маємо вірно й неустанно виконувати доручене нам. Чувати, помічаючи духовні небезпеки, і не упускати нагоди вдосконалитись духовно, працювати і завжди бути готовими до тієї найважливішої зустрічі з нашим Найкращим Другом, нашим Авторитетом.

Господи, зміцнюй мою віру Своїм божественним авторитетом, допоможи мені правильно жити сьогодні і надалі, щоб гідно зустрітись з Тобою у майбутньому!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу