25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Tuesday, 07 лютого 2023

Звичайний період, Мр 13, 14-23
Св.прп. Григорія Богослова

{Свщмч. Петра Вергуна, пресв.}

Прошу Бога, щоб сповнив мене благодаттю Свого миру.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 13, 14-23.

14. Сказав Господь своїм учням: Коли побачите мерзоту запустіння, що настане там, де їй не слід бути, – хто читає, хай розуміє! – тоді ті, що в Юдеї, нехай утікають у гори; 15. хто на покрівлі, нехай униз не сходить і не входить до хати, щоб узяти що із неї; 16. а хто у полі, нехай не вертається назад узяти одежу. 17. Горе вагітним і тим, що годуватимуть грудьми у той час. 18. Моліться, щоб це не сталося зимою. 19. Бо дні ті будуть таким лихом, якого не було від початку світу, який Бог сотворив, аж понині, і ніколи більше не буде. 20. І якби Господь не вкоротив тих днів, ніхто б не врятувався; але заради вибраних, яких вибрав, він укоротить ті дні.
21. І коли вам тоді хто скаже: ось тут Христос! Глянь, он там він! – Не вірте. 22. Постануть бо неправдиві месії та лжепророки й чинитимуть знаки та чуда, щоб, як можна, одурити вибраних. 23. Ви ж уважайте. Я сказав вам усе наперед.

Сьогодні Ісус нам розповідає про часи, коли зло торжествуватиме та посяде місце Бога. Стане тотальним, всепоглинаючим, абсолютним. Тоді ж настане мерзота духовного запустіння, ослабне віра, пануватиме беззаконня, забракне любові одне до одного. У такі моменти ми ще більше будемо прагнути Бога, але тоді ж з’являтимуться люди, які хибно тлумачитимуть Христове вчення, які осквернятимуть, закриватимуть храми, називатимуть дати кінця світу, даватимуть рецепти порятунку замість того, щоб закликати до довіри та вірності Богові. 

Кожен має усвідомити й пережити цю тайну погибелі та спасіння. Ісус співчуває тим, кому доведеться народжувати в атмосфері смерті. Радить, як чинити і тим, хто в місті, і тим, хто в полі. Турбується про те, щоб не застала нас смерть у гріхах, без покаяння. Втім, також знаємо, що Господь не дає більшого випробування, аніж людина може витримати. Він вкоротить ті лихі дні заради вибраних, серед яких можу бути і я. Адже я бачу, що світ потопає у злі. Я вчуся не дивуватися цьому і не тривожитись цим, розглядаючи світ як місце, де потрібно розповідати про Господа.

Ісус закликає нас бути уважними до Його знаків і попереджень: «Ви ж уважайте. Я сказав вам усе напередодні». Тому важливо вивчати Слово Боже. Коли ми вчитуємось в тексти, то сповнюємось силою Бога. Наше мислення просякається божественною логікою. Наша свідомість стає просвітленою, оновленою. У важкі моменти життя пригадуймо собі слова зі Святого Письма. Вони – частина нашої сутності, наші дороговкази. Тоді в серці стає більше Бога. Він є з нами щодня – і по всі дні.

Прошу в Бога про дар розпізнавання також і наших нинішніх бід, як частини Його святого задуму, що допоможе й мені спричинитися до Його слави.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.