25
04.2024
Св. ап. і єв. Марка Лк 23, 33-43
0,00 / 0,00

Friday, 03 лютого 2023

Звичайний період, Мр 13, 1-8
Прп. Максима Ісповідника. Св. мч. Неофіта

Свв. мчч. Євгенія, Кандида, Валеріяна й Акили

Озирнись навколо: які неживі об’єкти знаходяться поруч? Транспорт? Будівлі? Інші малі речі? А, може, поруч є люди? Шум? Звуки? Тоді спробуй перемістити увагу на себе, на ті відчуття, які маєш в тілі. Яким є твоє дихання? Тривожне чи спокійне? Як швидко б’ється твоє серце? Нехай сьогодні твої вуха будуть уважними до слухання того, що приготував Тобі Господь.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 13, 1-8.

1. В той час, як виходив Ісус із храму, каже йому один з його учнів:
– Учителю, глянь, яке каміння, яка будівля!
2. Ісус сказав до нього:
– Бачиш оці великі будівлі? Камінь на камені не лишиться тут, якого б не перевернули.
3. Як він сидів на Оливній горі, проти храму, Петро, Яків, Іван та Андрій спитали його на самоті:
4. – Скажи нам, коли це буде і який буде знак, коли все те має сповнитися?
5. Тоді Ісус почав до них промовляти:
6. – Вважайте, щоб ніхто не обманув вас. Багато прийде під моїм ім'ям і казатимуть вам: це я! – і багатьох зведуть. 7. Коли почуєте про війни та воєнні чутки, не тривожтесь, бо це мусить статися, та це ще не кінець. 8. Народ бо на народ повстане, і царство на царство. По різних місцях будуть землетруси, буде голоднеча. Це початок горя.

Господь говорить про останній день… Очевидно, що багато страшних речей цьому мають передувати. Учні хочуть знати більше, питають на самоті. Невідомість завжди породжує цікавість і  тривогу, шукання знаків і бажання дізнатись. А як щодо тебе? Про що б ти запитав у Ісуса на самоті?

Зверни увагу на такі слова Христа: «Вважайте, щоб ніхто не обманув вас». Що для тебе означає бути обманутим? Що допомагає тобі ідентифікувати брехню?

Бути у доброму стосунку з Богом – не означає автоматично уникнути небезпеки чи жити без труднощів. Але дає тверду опору і віру в те, що все це – ще не кінець, бо далі буде вічність. Вічність же залежить від нашого «сьогодні», від того, як я поводжусь по відношенню до інших, до моїх ближніх, особливо у складних моментах. Коли слухатимеш уривок знову, зверни увагу на те, яку вказівку дає Ісус про майбутні небезпечні обставини.

На завершення порозмовляй з Ісусом про свою віру, попроси аби вона зростала  і міцніла в Тобі.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.