28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Thursday, 02 лютого 2023

Звичайний період, Мр 12, 38-44
Прп. й богоносногопрп. Євтимія Великого

Сьогодні ти почуєш євангельську розповідь про бідну вдову, котра вкинула в скарбницю все, що мала. Спробуй на мить відійти від всіх справ і клопотів, інвестуй свій час та увагу в слухання того, що хоче сказати Господь саме тобі. На початку помолись до Святого Духа, аби Він провадив Тебе цією молитвою!

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Марка 12, 38-44.

38. Сказав Господь своїм учням:
– Остерігайтесь книжників, що люблять ходити собі у довгих шатах, вітання на майданах, 39. перші сидження у синагогах, перші місця на бенкетах, 40. що з'їдають доми вдовиць і довго моляться на показ. Вони матимуть тяжкий засуд.
41. І, сівши проти скарбоні, дивився, як народ кидав гроші у скарбоню. Чимало заможних кидали багато. 42. І ось прийшла одна вдовиця і вкинула дві лепти, тобто кодрант. 43. Прикликавши своїх учнів, сказав їм:
– Істинно кажу вам, що та вбога вдовиця кинула більш від усіх, які кидали у скарбоню. 44. Усі бо кидали зо свого зайвого, вона ж зо свого убозтва вкинула все, що мала, увесь свій прожиток.

Зверни увагу на такі слова Спасителя: «Істинно кажу вам, що та вбога вдовиця кинула більш від усіх». Напевно, для учнів Ісуса було дивно чути такі слова, адже по тамтешніх мірках жінка пожертвувала найменше. Для Господа  цінність жертви полягає не в кількості, а в чомусь іншому. Які відчуття в Тобі народжуються коли чуєш цей уривок?

Ісус знаючи, що апостоли можуть не зрозуміти, додає пояснення: «Усі бо кидали зо свого зайвого, вона ж зо свого убозтва вкинула все, що мала, увесь свій прожиток». Що означає готовність людини віддавати Богові останнє? На практиці – це не лише показ того, що саме Господь є для мене найважливішим. Це означає також віддати всі речі і справи в Його руки, повністю довіритись. Що значить для тебе – віддати все? Чи зустрічався ти з такою формою цілковитої довіри? Можливо, пригадуєш когось із близьких, котрі у важкий час віддали Богові все.

Коли слухатимеш уривок вдруге, спробуй використати всі свої почуття, емоції, увагу і бути також присутнім у сцені. Хто ти? Можливо, книжник чи один із учнів, а, може статися, що й ти відчуваєш себе, як та бідна вдова?

На завершення можемо разом помолитись до Господа і просити про довіру такими словами: «Господи, ось все, що я маю, я віддаю Тобі; я не знаю, що буде далі, але я віддаю себе в Твої святі руки. Я довіряю Тобі та маю впевненість, що Ти мене не залишиш!»

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.