28
03.2024
Прп. Іларіона Нового Мт 27, 27-44
0,00 / 0,00

Sunday, 03 липня 2022

Звичайний період, Мт 6, 22-33
Неділя 3-тя по Зісланні Святого Духа

Матері Божої Неустанної Помочі.
Св. свщмч. Методія, єп. Патарського.

Прошу в Бога про благодать, щоб могти добре почути, зрозуміти та прийняти Слово святого Євангелія.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Матея 6, 22-33.

22. Сказав Господь: Світло тіла – око. Як, отже, твоє око ясне, все тіло твоє буде світле. 23. А коли твоє око лихе, все тіло твоє буде в темряві. Коли ж те світло, що в тобі, темрява, то якою великою буде темрява!
24. Ніхто не може двом панам служити: бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або буде триматися одного, а того знехтує. Не можете служити Богові і мамоні.
25. Ось чому кажу вам: не турбуйтеся вашим життям, що вам їсти та що пити; ні тілом вашим, у що одягнутись. Хіба життя не більше їжі, тіло – не більше одежі?
26. Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки; і Отець ваш небесний їх годує. Хіба ви не вартніші від них? 27. Хто з вас, журячись, може добавити до свого віку хоч один лікоть?
28. І про одежу чого ж вам клопотатись? Гляньте на польові лілеї, як вони ростуть: не працюють і не прядуть. 29. Та я кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не вдягався так, як одна з них. 30. І коли польове зілля, яке сьогодні є, а завтра вкидають до печі, Бог так одягає, то чи не багато більше вас, маловірні?
31. Тож не турбуйтесь, кажучи: що будемо їсти, що пити і в що одягнемося? 32. Про все те побиваються погани. Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне. 33. Шукайте перше царства Божого та його справедливости, і все те вам додасться.

Господь Ісус закликає нас до цілісності та щирості нашого єства. Якщо ми дивимося на світ лихим, темним оком, тобто з підозрою, пожаданням чи недоброзичливістю, то і все на світі нам здаватиметься недобрим, та ще й ми самі по своїй внутрішній суті перетворимося на згусток темряви. Неможливо також і перебувати в певному стані роздвоєності серця, віддаючи пошану «і нашим і вашим». Якщо спробуємо служити чомусь чи комусь окрім Бога, нічого путнього з того не вийде… В який же спосіб ми можемо підтримувати світлість наших духовних очей та цілісність серця?

Відповідь полягає в певних дієсловах, які ми чуємо в сьогоднішньому Євангелії з уст Ісуса. Діє-слово – означає «слово», яке несе в собі певну «дію». Ісус пропонує нам певний спосіб дій, який допоможе нам триматися вірної дороги. Які ж ті дієслова? Два рази чуємо: «не турбуйтеся», ще два рази: «гляньте», і, наприкінці: «шукайте». «Не турбуйтеся», означає довіряти свої потреби Богові, вчитися взаємодіяти в своєму житті з Божим Провидінням, яке про нас дбає. «Гляньте» - запрошує бачити Божу присутність та турботу в кожному створінні, в кожному аспекті нашого життя. І, нарешті, останнє – «шукайте».

Це «шукайте» надзвичайно важливе. Господь не пропонує нам пасивне очікування милості з неба чи бездіяльне споглядання. Для того, щоб Божа ласка та промисел могли бути дієвими в нашому житті, ми й самі повинні докласти зусиль. Шукати Божого Царства, першим виразом якого є справедливість. Класичне визначення справедливості є наступне: «віддати кожному те, що йому належить». А в який спосіб можу шукати справедливості я? Що і кому я мав би віддати?

Боже, навчи мене шукати і знаходити справедливість у всіх вимірах мого життя!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.